Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szakácsok és felszolgálók vizsgáztak

A pincér-felszolgálók, illetve a szakácsok tettek gyakorlati vizsgát tegnap a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény végzős szakmunkás tanulói közül. A szakácsok által, a Fekete Sasban működő tankonyhán készített ételeket a pincérek már a vizsga részeként szolgálták fel a bizottságnak.

A Fekete Sasban vizsgáztak a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményének pincér-felszolgáló, valamint szakács tanulói. A mai napon délelőtt és délután is 6-6 pincér, illetve szakács vizsgázott a 181 végzős corvinos diák közül.

– Az idei évben összesen 8 osztálynak 181 tanulója indult a szakma megszerzésére, 94 szakács, 44 pincér, 18 vendéglős és 25 eladó szerzi meg a szakmát ebben az évben – mondta Farkas Zsuzsanna, a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményének igazgatója.

A gyakorlati vizsga bizottságának elnökeit a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegálta. A felszolgálók vizsgáján egy olyan menüsort kell elkészíteni, amelynek nyersanyagszükségletét is meg kell tervezni. A menükártyák elkészítése után pedig a díszasztal terítéssel, és a szakácsok által elkészített ételek felszolgálásával végződött a gyakorlati próbatétel. A szakácsok pedig az előkészített nyersanyagokat három fogáshoz kapták, amelyet az előétel, a főétel és a desszert alkottak.

– Ebben vannak hagyományos, illetve a magyar regionális konyhát tükröző, az ezt reprezentáló ételek, illetve a nemzetközi konyha produktumai, olyanok, amelyek egy elegáns étteremben is megállják a helyüket – mondta Török Ferenc, gyakorlati munkaközösség-vezető.

A szakácsok teljesítményének értékelésénél mind a higiéniai szempontok, a munkafázisok betartásának lépései, illetőleg az érzékszervekkel megítélhető tények, az íz és az esztétikai megjelenítés is fontos volt.

– Jó munkaszervezéssel kell, hogy indítsanak a gyerekek, mellette azt figyeljük, hogy a munkahelyi higiéniát mennyire tartják be, illetve, hogy a technológiai szabályokat érvényesítik-e, mind az előkészítő folyamatban, mind az ételek elkészítésénél – mondta Kis István, a szakács vizsgabizottság elnöke.

A három modulból álló gyakorlati vizsga segítségével mind a szakácsok, mint a pincér-felszolgáló szakma tanulói olyan piacképes végzettséget szerezhetnek, amellyel nemcsak Magyarországon, de a világ bármely táján megállják a helyüket.

Megszakítás