Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szakképzés: a gazdasági igényekhez igazítják

Országosan egyedülálló az az együttműködési megállapodás, amelyet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a helyi szakképzési centrum kötött. Közösen alakítják ki az utóbbi 3 éves fejlesztési koncepcióját.

A város gazdaságfejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy olyan szakmákban képezzenek fiatalokat, amelyekre a kis- és középvállalkozásoknak igénye van. Ennek érdekében együttműködési megállapodás született a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum között. Felmérik a város gazdasági szereplőinek szakképzési igényét, és ez alapján közösen alakítják ki a szakképzési centrum 3 éves fejlesztési koncepcióját.

– Évente közös javaslatot készítünk a megyei fejlesztési és képzési bizottságnak, a hódmezővásárhelyi szakképzési igények alapján. Felmérjük a helyi vállalkozások által megfogalmazott szakképzési igényeket. Munkacsoportot hozunk létre, amelyben közösen minden évben kiértékeljük a szakképzés helyzetét, kínálatát és összevetjük a helyi igényekkel – hangsúlyozta Almási István polgármestere az együttműködési megállapodás aláírásakor Hódmezővásárhelyen.

Az értékelést évente december 15-éig végzik el, és január 15-éig állítják össze javaslataikat arról, hogy milyen képzéseket szeretnének indítani. A polgármester bízik benne, hogy az együttműködés gyökeres változást hoz a város szakképzésében.

– Célunk, hogy tanulóink olyan végzettséget szerezzenek, amellyel el tudnak helyezkedni. Ne munkanélküliként kezdjék az életüket. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy a vállalkozásoknak milyen szakemberekre van szükségük – hangsúlyozta Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum igazgatója.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez a megállapodás mérföldkő a város és a kamara együttműködésében. A szakképzés szervezése és irányítása a kamara feladata.

– Ez az együttműködés példaértékű lehet, az országban egyedülálló – hangsúlyozta az elnök.

Hódmezővásárhelyen hiányszakmáknak számítanak a hegesztő, gépi forgácsoló, és az eladó is. Az sem kizárt, hogy a jövőben új szakmákat is oktathatnak.

 

Megszakítás