Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szalay Ferenc életművéből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

Szalay Ferenc januárban elhunyt festőművész munkássága előtt tisztelgő kiállítás nyílik augusztus végén Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

Nagy Imre múzeumigazgató a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jubileumi, 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat legfontosabb kísérőrendezvényeként megrendezendő kiállítás teljes képet ad a 82 évesen elhunyt művész munkásságáról.

Szalay Ferenc életműve szervesen összekapcsolódik a tárlatok történetével. Már a harmadik kiállításra adott be festményt és a több mint fél évszázad alatt százötven műve szerepelt a vásárhelyi tárlatokon. Munkáját a kiállítás fődíjával, Tornyai-plakettel is elismerték.

A múzeum emeleti termeiben Szalay Ferenc mintegy százötven festményét, grafikáját és néhány plasztikai alkotását láthatja a nagyközönség. A művek az ország különböző közgyűjteményeiből, magángyűjtőktől, valamint a családi hagyatékból érkeznek Hódmezővásárhelyre. A tárlat látogatói a Szalay-művek stiláris és tematikai változásait szemlélve hiteles képet kaphatnak majd a Vásárhelyi Őszi Tárlat koncepciójának és arculatának változásairól.

Tóth Károly művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállításon szerepel a Képzőművészeti Főiskolát 1956-ban Szőnyi István tanítványaként freskófestő szakon elvégző Szalay Ferenc számos korai képe. Bemutatják a hetvenes években megjelent, bensőséges világot ábrázoló enteriőröket éppúgy, mint az ebben az időszakban készült nosztalgikus hangulatú portrékat.

A tárlaton kiemelt helyet kapnak a hatvanas évek eltűnőben lévő paraszti világát, a kollektivizálás okozta tragédiákat ábrázoló képek. A kiállítás anyagát pedig az 1980-as évek végén, az 1990-es években született finom festői értékeket felvonultató, lágyabb alkotások zárják – közölte a művészettörténész.

(MTI)

Megszakítás