Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Székkutas történetének legnagyobb bűncselekményéről lehet szó

Ha a gyanú beigazolódik, akkor Székkutas történetének eddigi legnagyobb bűncselekményről lehet szó – így véleményezte Szél István, a település polgármestere, hogy a rendőrség vádemelési javaslatot tesz az ügyészségnek a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet gazdálkodásával összefüggésben. Az ügyben még 2010-ben Lázár János országgyűlési képviselőként tett feljelentést.

Lázár János 2010-ben országgyűlési képviselőként tett feljelentést a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezetnél tapasztalt, 100 millió forint értékű vételár-visszatartás ügyében, amely ingatlanértékesítésből folyt be, és nem került a tagok között kiosztásra, illetve egy 15,6 millió forintos tartozás jogosulatlan elengedése, valamint 20 millió forint értékű igazolatlan és indokolatlan terményhiány miatt.

A nyomozás megállapításai szerint a székkutasi szövetkezetnél egy kártalanítási eljárás keretében megállapították, hogy ki az a 821 személy, aki az úgynevezett visszamaradt földrészletekből részesül. Meghatározták a kártalanításként járó terület nagyságát és értékét aranykoronában, valamint forintban, majd a szövetkezet ezekre 2006. október 3-án adásvételi szerződést kötött. Az adásvételi szerződés, valamint a jogszabályok értelmében a kapott kártalanítási összeget a szövetkezet haladéktalanul köteles lett volna a vagyonnevesítéssel érintett tagjai között felosztani.

A vevő a szerződésben meghatározott összeget, összesen több mint 100 millió forintot 2007. március 30-án átutalt a szövetkezet számlájára. A szövetkezet azonban nem tett eleget a felosztási kötelezettségének, hanem a megalapozott gyanú szerint a pénzt a szövetkezet működésére fordította. A nyomozás megállapítása szerint az érintett tagoknak a mai napig nem fizették ki a nekik járó pénzt, és arra a szövetkezet vagyoni viszonyai miatt reális esély sincs.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya összesen 821 rendbeli sikkasztás bűntette, illetve értékhatártól függően sikkasztás vétsége megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy 60 éves székkutasi férfit. A nyomozás során megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy a szövetkezet vezetése egy tartozáselismerő nyilatkozat kapcsán több mint 15 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szövetkezetnek. Ebben az ügyben a rendőrség négy embert hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki.

Szél István polgármester bízik az ügy mielőbbi lezárásában, aki szerint a település érdeke az, hogy sikeresen működhessen az a cég, amely Székkutas legnagyobb munkáltatója, hiszen ötven család jövőjéről, megélhetéséről van szó.

– Székkutas történetének legnagyobb bűncselekményének lehetünk tanúi, ha mindez beigazolódik. Egyelőre még csak vádemelési javaslatnál tart az ügy, több mint 100 millió forint ki nem fizetéséről van határozat, 821 vádlott személyében, ami kiemelkedő. Ez a történelmi dolog, nem csak pénzösszeg tekintetében magas, hanem az érintettek számát nézve is, amely székkutasiakból és azok leszármazottaiból áll – mondta Szél István polgármester.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a jogi felelősségre vonástól tartva az igazgatóság elnöke tavaly év végén rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen olyan határozatokat próbált elfogadtatni, amelyek kedvezőbb színben tüntetik fel a sikkasztás és a hűtlen kezelés tényét. Ezt követően pedig az igazgatóság ajánlatot tett a tagok részére, hogy a feléjük fennálló tartozást részletekben kifizetné, ez viszont újabb felháborodást váltott ki.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a nyomozást befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészségnek küldi meg.

Megszakítás