Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szélhámosság készül Vásárhelyen?

A város tegnapi közgyűlésén a panelprogram újabb körének kiírásáról döntött a képviselőtestület. Az eddigi információk alapján azonban úgy tűnik: a Centrum Lakásszövetkezet ismét kizárja a hozzá tartozó társasházakat az állam és az önkormányzat által támogatott programból. Tájékozatlanság? Üzleti érdek? Dr. Makó András a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati irodájának vezetője és dr. Kovács Pál városstratégiai főtanácsadó mai sajtótájékoztatóján a program körül tapasztalt ellentmondásokról beszélt. Valóban szélhámosság készül Vásárhelyen?

Dr. Makó András a sajtótájékoztatón elmondta: a város tegnapi közgyűlésén a képviselőtestület döntést hozott a panelprogram újabb fordulójának kiírásáról, amelynek lebonyolítására igen rövid határidő áll rendelkezésre: október 15-ig le kell adni a pályázatokat. Az önkormányzat ezért előzetesen hírlevélben megkereste az érintett társasházakat, és tájékoztatták őket az újra megnyíló lehetőségről, valamint a szűk határidő miatt kérték azon lakóközösségek jelentkezését, akik pályázni szeretnének.
– Mintegy 10 társasház jelentkezett is a megkeresésre, ez azonban csupán részben mondható sikernek, hiszen úgy tűnik a Centrum Lakásszövetkezet ismét bojkottálja az önkormányzat és az állam által támogatott lehetőséget, mivel egyetlen hozzájuk tartozó társasház sem jelentkezett a kiírásra – emelte ki az irodavezető.
Dr. Makó András kifejtette: az elmúlt év folyamán 21 pályázó társasház közül 21 támogatást kpott a panelprogramban, 8 épületben idén be is fejeződik a korszerűsítés, míg a később elbírált társasházakban jövőre indul a beruházás. Maga a finanszírozás pedig rendkívül kedvezőnek mondható, hiszen a lakónak a költségek csupán egy harmadát kell vállalniuk a másik két harmadot az önkormányzat és az állam fizeti, mindemelett a mostani kiírásban szerepel egy un. Klíma Bónusz lehetőség is, amelynek értelmében, ha a felújított ház eléri a C kategóriás energiahatékonyságot további 10-27 százalék támogatást ad az állam. 
– Az egyre nehezebb gazdasági helyzetben azt gondolom egyre nagyobb jelentősége van anak, hogy a fűtési számlákon 20, 30, vagy akár 40 százlékot is megtakaríthat a család a felújítást követően, ráadásul a homlokzatok szigetelésével és a nyílászárók cseréjével a nyári hónapokban a meleg is elviselhetőbbé válik. Mindezek ellenére a Centrum úgy tűnik ismét kizárja a hozzá tartozó társasházakat, akárcsak tavaly, mikor 22 társasház támogató nyilatkozata ellenére a Centrum vezetősége úgy döntött, hogy egyik lakás sem pályázhat a panelprogramban – folytatta dr. Makó András.
A Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati irodájának vezetője elmondta: a tájékoztató hírlevelet követően dr. Lázár János polgármester újabb levéllel fordult a lakóközösségekhez, és újból együttműködést ajánlott a panelprogram keretein belül, amelyre egyetlen válaszlevél érkezett, melyben a Centrum elnöke Basics úr kifejti, hogy a lakók nem kívánnak indulni a panelprogramban, mivel szerinte a nehéz gazdsági helyzet miatt nem engedhetik meg maguknak, valamint az önkormányzat által elvégzett fűtéskorszerűsítés rontotta a panelprogram ázsióját. Egy nappal később újabb levélben Basics Úr már arról ír, hogy egy-két társasház lehet, hogy mégis pályázik.
– Két dolog állhat a háttérben: vagy Basics úr nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel -nem tudja igazán mit jelent a panelprogram, milyen támogatásokat lehet szerezni a felújításhoz, milyen eredményeket lehet elérni -, vagy a szövetkezet ellenérdekelt a panelprogrammal szemben. Sajnos mint kiderült, ez utóbbi állhat fenn: az önkormányzatot felkereső elégedetlen lakók hoztak egy levelet, amelyben a Centrum tájékoztatja őket, hogy egy gazdasági társaság megkereste a lakásszövetkezetet egy alternatív energiákon alapuló panelprogram lehetőségével – tudtuk meg dr. Makó Andrástól.
Dr. Kovács Pál városstratégiai főtnácsadó a sajtótájékoztatón elnmondta: a Centrum hivatkozása a fűtéskorszerűsítésre érthetetlen, hiszen nem, hogy a panelprogram ázsióját rontja, hanem egyenesen a program előfeltétele a fűtéskorszerűsítés. A panelprogramban való pályázat előkészítéseként ezért az önkormányzat 463 millió forintból mind a 2800 távfűtésben érintett lakás fűtési rendszerét korszerűsítette, amely kizárólag a lakók érdekeit szolgálja: önkormányzati forrásból javult a lakásuk fűtési rendszere, ráadásul a városi tulajdonú távhőszolgáltatónál jelenleg 40 milliós árbevétel-kiesést jelentenek a kisebb fűtészszámlák.
– A Centrum által kiadott tájékoztatás szerint a lakásszövetkezetet egy beruházó Kft. kereste meg egy alternatív fűzési rendszer bevezetésének lehetőségével, amelyhez társulna a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés is, csakúgy, mint a panelprogramban. A levélben feltüntetett geotermikus, hőszivattyús fűtési rendszer ellen a városnak nincs semmi kifogása, hiszen a távfűtésben is geoterikus energiákat használunk fel. A probléma a kivitelezés körülményeivel és a pénzügyi finanszírozással van. A hőszivattyút nem lehet minden társasház esetében ugyanolyan paraméterekkel kiépíteni vagy ugyanolyan hatékonysággal alkalmazni, mindemellett nem tájékoztatták megfelelően a kivitelezés anyagi feltételeiről sem a lakókat. Egy kétoldalas levelet dobtak a postaládákba, amelyből az derül ki, hogy a tavalyi fűtési díjat kellene ezt követően is fizetniük társasházi költségként, ami viszont hatalmas csapdákat rejt: ha csupán a tavalyi fix költségeket nézzük felmerülhet egyes lakásoknál, hogy tavaly nem lakták, vagy nem annyian, a fogyasztásuk kevesebb volt, mint más lakások esetében, így ők kevesebbet fizetnének, a díjszámítás tehát nem lenne igazságos. Szomszéd és szomszéd más összeget fizetne az akár 10 milliós nagyságrendben felmerülő költségek finanszírozására – hívta fel a figyelmet a városstratégiai főtanácsadó.
Dr. Kovács Pál szerint a lakóknak továbbá azt is meg kell fontolniuk, hogy míg a panelprogramban csupán egy harmad költséget kell vállalniuk, addig ebben az alternatív programban a teljes összeget szeretné a beruházó gazdasági társaság banki hozzájárulással finanszírozni, azaz a teljes összeget és a teljes összegre szóló banki kamatot is a lakók fizetik vissza majd a beruházónak. Ráadásul az önkormánzat az állam által kiírt panelprogramon kívül más lehetőséget nem támogat, a geotermikus rendszer pedig igen sokba kerül, így a társasházakban élőkre vagy egyszerre hárul hatalmas költség, vagy 15-20 éves kölcsönöket vesznek a nyakukba.
– Minden alkalmat megragadunk a lakók tájékoztatására, mivel a panelprogramra az elkövetkező évek folyamán az államnak nem lesz megfelelő forrása, így aki nem pályázik elesik a lehetőségtől. Kezdeményezni fogjuk a Centrum Lakásszövetkezet elnökénél is a tárgyalást, felajánljuk ismét a segítségüket, de akár egy szakmai vitára is hajlandóak lennénk a háttérben álló beruházó Kft-vel. Ez alapján a lakosok már eldönthetnék, hogy melyik megoldást választják a jövőben: a vásárhelyi önkormányzat és az állam által támogatott, sokkal kisebb költséghányadot jelentő panelprogramban vesznek részt, vagy pedig egy olyan rendszerhez csatlakoznak, amelynek sem a finanszírozása, sem a műszaki kivitelezése  jelenleg nincs kidolgozva – foglalta össze a városstratégiai főtanácsadó, hozzátéve: tartok tőle, hogy a szűk határidő és a Centrum ellenállása miatt végül semmilyen fejlesztés nem történik, ezen viszont utólag már senki nem tud majd segíteni.

Megszakítás