Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szent György-napi juhászverseny

Szent György−napi juhászversenyt rendeznek vasárnap Hódmezővásárhelyen;
az esemény nemcsak fontos szakmai rendezvény, hanem látogatók ezreit
vonzó gasztronómiai és folklórfesztivál is.

Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre,
ezt az időpontot tartották sokáig a tavasz kezdetének, a tradíciók
előtt tisztelegve szervezik meg már több mint két évtizede a
juhászversenyt és -találkozót a Csongrád megyei városban.
Az
ország minden részéből érkező középiskolás és egyetemista csapatok
reggel elméleti megmérettetéssel kezdik a napot. A tesztlapokon a juh
tenyésztéséről, fajtatulajdonságairól, a tartási feltételekről kell
számot adniuk. Délelőtt tartják a gyakorlati versenyeket, amelyeken az
indulók nemcsak az állattartással és
-gondozással kapcsolatos tudásukat mutatják be, hanem azt is bizonyíthatják, mennyire ismerik a juhászat ősi hagyományait.
A versennyel párhuzamosan folyik a pörköltfőzőverseny, amelyen a
nevezésnek csupán egyetlen feltétele van, hogy a bográcsban készült
ételhez kizárólag birka-, illetve kecskehúst használjanak föl. A
szervező, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának diákjai is
fakanalat ragadnak, ők azonban marhapörköltet készítenek, igaz csak
versenyen kívül.
A fesztiválon népi iparművészek, szakmai
kiállítók is bemutatkoznak. A gyerekeket pedig
állatprémfelismerő-játék, rejtvények, ügyességi feladatok,
állatsimogató várja.
(MTI-Panoráma)