Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szent Iván tüze lobban fel a tájháznál

A Szent Iván éji néphagyományok elevenednek meg június 23-án, szombaton este hat órától Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Háznál. Főszerepet természetesen a tűz kapja: lesz rituális tűzgyújtás és tűzugrás, tüzes íjász bemutató, valamint az érdeklődők különleges, gyertyafényes tárlatvezetésen is részt vehetnek az év legrövidebb éjszakáján az Árpád utcai tájházban.

A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi. A kereszténység is átvette a pogányok ünnepeit, és a Keresztelő Szent Jánosból lett Szent Iván nevéhez kötötte. E jeles napon a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében megelevenednek az ősi rituálék: tűzfesztivál, szerelmi mágia, varázslás és bűbáj várja a tájházhoz ellátogatókat. A fény diadalának ünnepének egyik érdekes szokása a különböző gyógynövényekből történő szerelemjóslás. A megfelelő növényeket kiválasztva, majd a tűzbe vetve – a kiválasztott személyre gondolva – az egyedülálló hölgyek és urak hamarosan megtalálhatják párjukat.

Szent Iván éjjelének elmaradhatatlan kelléke vagy inkább főszereplője a TŰZ. Mivel az éjszaka a sötétség és a halál birodalma, így az évnek ezen a pontján a tűz erejével lehet megtörni a sötétség hatalmát. A vásárhelyi tájháznál is hagyományos, rituális tűzgyújtási ceremóniával veszi kezdetét az ünnep, de lesz még tüzes íjász bemutató, tüzes ételek kóstolója, valamint a bátrabbak nemcsak átugorhatják a tüzet, hanem a parázson járva tisztulhatnak meg az ártó szellemektől.

Különleges „láthatatlan” kiállítással és rendhagyó, gyertyafényes tárlatvezetéssel is készülnek naplementét követően a Népművészeti Ház munkatársai. Egy sötét szobában, fekete vászonnal letakart asztalon lesznek a kiállított műtárgyak, melyeket kitapintva lehet felfedezni azokat és
kitalálni funkciójukat. A villanyvilágítást megelőző idők hangulatát idéző tárlatvezetésen csupán néhány gyertya és egy petróleumlámpa pislákoló fényénél fedezhetik fel az érdeklődők az Árpád utcai gazdaházat és portáját június 23-án, szombaton este.

Megszakítás