Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szentmisével kezdődött Szent István ünnepe

A hagyományoknak megfelelően, augusztus 20-án ünnepi szentmisével tisztelegtek államalapító Szent István királyunk emléke előtt. A misét dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta.

 

Dr. Kiss-Rigó László a szentmisén a hívekhez szólva elmondta: külön öröm számára, hogy Szent István ünnepén az első királyunkról elnevezett templomban emlékezhet meg államalapítónk nagyságáról.

A püspök szerint bizonyos eseményeknek le kell ülepedniük, el kell csendesedniük ahhoz, hogy történelmileg értékelni tudjuk őket, a magyar emberek pedig nem akarnak, vagy nem tudnak emlékezni arra, hogy mi volt 30-40 évvel ezelőtt.

– Ma a politikailag korrekt beszéd a divat, ami azt jelenti: a dolgokat el lehet kenni, a tényeket meg lehet másítani, nincsenek örök értékek, biztos pontok. Ma Magyarországon olyan társadalom van kialakulóban, ahol lopni erény, hazudni kötelesség, dolgozni szégyen. Nem szabad elfelejtenünk azt az örökséget, amit Szent Istvántól kaptunk útravalóul, fontos, hogy tudjuk: vannak örök, maradandó értékek, ezekre érdemes és ezekre szabad csak építkezni – figyelmeztetett a püspök, utalva a Szent Máté evangéliumában olvasható történetre, a homokra és a kősziklára épült házról.

– Aki sziklára épít, annak házát nem fújja el a szél. Szent István királyunk azzal, hogy a kereszténység felé vezette országát, biztos alapot épített, és jövőt adott a népének –tette hozzá dr. Kiss-Rigó László.

– Vannak helyek, ilyen Hódmezővásárhely is, ahol tudják, mire érdemes építkezni. Felismerik az örök értékeket, megbecsülik azokat. Csak remélhetjük, hogy előbb-utóbb az egész országban ezek az örök és maradandó értékek lesznek becsülendők – zárta szentbeszédét a püspök.

 

Megszakítás