Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szerb, horvát, tót, szlovén és román népdalkórusok léptek fel a Mozaik Moziban

Március 15-én, az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetiségek Népdaltalálkozójának a Mozaik Mozi adott otthont, ahol a szerb, horvát, tót, szlovén és román népdalkórusok mellett Hódmezővásárhely és kistérségének csoportjai is bemutatkoztak.

Március 15-én rendezték meg a Mozaik Moziban a Nemzetiségek Népdaltalálkozóját,  amelyen 15 csoport képviselte idén a nemzetiségek népdalkórusait. A szerb, horvát, tót, szlovén és román nemzetiségű kórusok és énekesek adták a rendezvény vázát, emellett Hódmezővásárhely és kistérségének népdalkörei is bemutatkoztak.

– Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva immár ötödik alkalommal rendezzük meg a Nemzetiségek Népdaltalálkozóját. Célunk az, hogy a hazánkban élő nemzetiségeket szólítsuk meg, akik szép számmal jöttek el a rossz idő ellenére is hozzánk. Csak a fellépőink 174-en vannak, a kísérőkkel együtt zsúfolásig betöltjük a kamaratermet – mondta Sonkoly Ágnes programszervező.

Az Apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar 1981-ben alakult, a kezdetben autodidakta ének- és hangszertudás mellett zajló próbák után egy énektanár vette át az együttes vezetését, aki harminc éven át munkálkodott a népdalkör sikeréért, amelyet ma már Romániában és Szerbiában is elismernek.

– Világháborús katonadalokat hoztunk. Az ittlétünket hosszú felkészülés előzte meg, zenekari és énekes próbák. Örülünk, hogy eljutottunk Vásárhelyre is, reméljük, hogy ápoljuk majd ezt a hagyományt is – mondta Tóth Tamás, az Apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar vezetője.

A rendezvény végén közös énekléssel zárult a program, melynek során az énekeseket a Székkutasi Harmonika Klub kísérte.

Megszakítás