Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Színes és színvonalas programok várják a hódmezővásárhelyieket idén is

Igen gazdag programkínálat várja a kultúra iránt érdeklődőket e hónapban Hódmezővásárhelyen. A hagyományos Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozatba idén az új kulturális városnegyed létesítményeit is bevonják.

Egy hónappal ezelőtt új belvárost avattunk, a Tornyai János Kulturális Városnegyedet, amely új lendületet ad Hódmezővásárhely és a térség kulturális életének. A hagyományos Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat ezért idén egy kicsit eltér a korábbiaktól: nagy hagyományú rendezvényeinkre új, modern kulturális és közművelődési intézményekkel várjuk a hódmezővásárhelyieket – mondta el a programsorozat kapcsán Almási István polgármester.

Október 5-én pénteken 16 órakor újabb műalkotásokkal gazdagodik a Tornyai János Kulturális Városnegyed. Albert Ildikó és Nagy Nándor szobraival tovább szépül Hódmezővásárhely. A műalkotások avatására a Dr. Rapcsák András úton a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti téren kerül sor. Ugyanezen a napon 17 óra 30 perckor megnyit a X. Diákok Őszi Tárlata a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda aulájában. 19 órakor Borbély Zoltán orgonaművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia orgonatanárának jótékonysági koncertjére kerül sor a Belvárosi Római Katolikus Templomban.  A koncert kedvezményezettje a zentai Cor Jesu Alapítvány, amely a zentai Jézus Szíve templom adomány orgonájának felújítási és átépítési munkálataira gyűjt.

Október 6-án szombaton 15 órakor 12. alkalommal kerül sor a (XII.) Kezek dicsérete kiállítás megnyitójára a Belvárosi Fazekasházban. A kiállítást megnyitja: Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kiállítók: Ambrus Sándor MKIK Elnöki Aranyérem-díjas, hétszeres Magyar Kézműves Remek-díjas fazekas népi iparművész, az ötszörös Magyar Kézműves Remek-díjas Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Hímzőműhely, Kerekes Ibolya néprajzkutató, gyöngyfűző népi iparművész, valamint Szabóné Tóth Hilda Magyar Kézműves Remek-díjas tűzzománc készítő.

 16 órakor Ünnepélyes zászlófelvonás, koszorúzás és megemlékezés lesz az Aradi vértanúk tiszteletére az 1848-49-es emlékműnél. Emlékbeszédet Benkő Zsolt, önkormányzati képviselő mond.

Október 7-én vasárnap 9 óra 30 perckor Legyél te is részese az örömnek! címmel a Csomorkány Vívóverseny beharangozójára kerül sor a Kossuth téren. A Csomorkány Kupa Vívóverseny vendége a Hódtói Sportcsarnokban 2012. október 14-én 16.00 órakor Szilágyi Áron, a 2012-es Londoni olimpia aranyérmes kardvívója. 11 órakor Máté István: Retorika című szobrának avatására kerül sor a Szőnyi utca-Tóalj utca kereszteződésen.

12 órakor kerül sor a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitójára. Az idei, 59. Vásárhelyi Őszi Tárlaton 174 művész 263 műalkotását láthatja a közönség: 141 festmény, 54 grafika, 67 szobrászati és plasztikai mű, valamint egy darab egyéb alkotás kerül kiállításra. Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szakmai megnyitót mond: Szabó Noémi művészettörténész

Közreműködik: Balogh Kálmán Emerton-díjas cimbalomművész.

13 órakor Kovács Péter, az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Tornyai-Plakettes festő- és grafikusművész kamarakiállításának megnyitójára kerül sor az Alföldi Galéria emeleti kiállítótermeiben.

15 órakor immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivál. A katonazenészek rendkívül színes és szórakoztató műsorára azonban idén új helyszínen kerül sor: a Dr. Rapcsák András úton, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti téren. Fellép a Városi Fúvószenekar, a Debreceni Helyőrségi Zenekara és a Silver Mazsorettcsoport, a Szolnok Helyőrségi Zenekara, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar és a Pavane táncegyüttes,valamint a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Karabélyos bemutató csoportja.

16 órakor Schleiffer Ervin, Hódmezővásárhely díszpolgára síremlékének avatására kerül sor a Kincses temetőben.

Megszakítás