Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Színházi, komolyzenei és gyermekprogramok is szerepelnek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ prog

Minden igényt kielégítenek majd azok a színdarabok, amelyeket a Bessenyei Művelődési Központban láthat a közönség – erre tett ígéretet Gajdán Bálint intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy a vásárhelyi művészeti közösségek mellett a kistérség alkotócsoportjai is bemutatkozási lehetőséget kapnak majd a Minden Nap Kultúra program keretében.

A legutóbbi közgyűlésen ismertette az Agóra program három pillérét a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója, Gajdán Bálint. Ezek közül az egyik a főként a bérletes előadásokra épülő kultúra és élményszerzés, melynek során a 2012/2013-as évadban 5 nagyobb színházi produkciót, 4 stúdiódarabot és 4 filharmóniai koncertet láthat majd a közönség. A színházi produkciók minden igényt kielégítenek majd, hiszen a zenés daraboktól a prózai művekig és a könnyedebb komédiákig sok minden szerepel majd a repertoárban.

– Elkezdtük az egyeztetést két színházzal, a Miskolci Nemzeti Színházzal, illetve a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal. Az ő előadásaikat szeretnénk tájoltatni, illetve egyeztetést kezdtünk a Danubia Filharmonikusokkal. Ők fogják a filharmónia koncertes sorozatot végigvinni – mondta Gajdán Bálint.

A komolyzenei műveket tematikus módon, az évfordulókhoz kötve választják ki, így november elejére például biztosan terveznek egy nagyobb szimfonikus zenekari megmozdulást. Ezen kívül a Pécsi Bóbita Bábszínházzal vették fel a kapcsolatot a szakemberek, ugyanis a gyermekelőadásoknak is szeretnének helyet biztosítani.

A program második pillére a civil szervezetekkel és az alkotóközösségekkel való együttműködés, amelynek nemcsak a vásárhelyi vonatkozásai lesznek. Létrejött ugyanis az Agóra Tanács, amely a környező többcélú kistérségi társulások, települési önkormányzatok közművelődési szakembereit fogja össze. A közülük kiválasztott közművelődési szakemberek vesznek részt az Agóra Fórumon, melynek célja, hogy egy pályázati rendszer segítségével, előre meghatározott napokon a Bessenyei Művelődési Központ a kistérség produkciói számára is biztosítsa az intézmény infrastruktúráját, szakembergárdáját és a kellő publicitást.

– Konkrétan meg tudjuk határozni, a 2012/13-as évadban, hogy az általuk képviselt kistérségek, települések mikor, mely napon tudnak bemutatkozni nálunk, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban – mondta Gajdán Bálint, a BMK intézményvezetője.

A Minden nap kultúra programjából nem maradhatnak ki az oktatási intézmények sem. Itt nem pusztán arról van szó, hogy a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény székhelyéül a BMK új épülete szolgál, hanem arról is, hogy a vásárhelyi tanulók olyan drámapedagógia foglalkozásokon vehessenek részt, amelyeken rendhagyó tanórák során ismerkedhetnek a színház élő közegével.

Megszakítás