Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szociális felzárkóztatás a Szent István város-rehabilitáció keretében

A Szabadság tér rehabilitációja nem csak infrastrukturális fejlesztést jelent, hanem a nyertes pályázat keretében – az ott élők érdekében – széles körű felzárkóztató programsorozat is megvalósítható. A szociális felzárkóztató programok a városrészben kialakítandó új közösségi házban kapnak majd helyet.

A Szent István város-rehabilitáció elnevezésű projekt a Szabadság tér rendezését szolgálja. Ennek keretében az infrastrukturális beruházásokon túl úgynevezett „soft”- azaz társadalmi célú tevékenységtípusok is megvalósulnak, amelyek a napokban indulnak. Ezek társadalmi célú fejlesztő támogató tevékenységek. Ennek része, hogy a családsegítő szolgálatot kiterjesztik a Szabadság térre. Ez úgy valósul meg, hogy három, tanácsadáson alapuló klubfoglalkozást alakítanak ki a Szabadság tér 85. szám alatt. Az egyik ilyen az álláskeresési klub, amelyben többek között önéletrajzok és motivációs levelek elkészítésében nyújtanak segítséget. Idősbarát tanácsadás segítené a nyugdíjas korosztály aktív időtöltését, valamint az itt élők számára háztartás-gazdálkodási klubot is indítanak, ahol adósságkezelési szakemberek segítik azokat, akik erre igényt tartanak. Az itt élők túlnyomó többsége hátrányos helyzetű, ezért van szükség az összetett felzárkóztató programra.

– Nagy sok olyan család lehet e téren, amelyekről nem sokat tud sem az önkormányzat, sem a családsegítő szolgálat. Ezeknek a családoknak a felkutatása is fontos része a programnak- mondt Czecher Viktor programvezető.

A fejlesztés részeként egy közösségi centrumot is létrehoznak, amely ideiglenesen a Szabadság tér 85. szám alatt működik, de később a Szent István Általános Iskolában kap majd helyet. Ide főként a csellengő fiatalokat szeretnék becsábítani filmvetítésekkel és különböző szórakozási lehetőségekkel. A gyermekjóléti szolgálat a zenén keresztül is próbálja megfogni a fiatalokat. Egy már jól működő kezdeményezés is helyet kap a projektben.

– Egy zeneklub kell, ahol elérhetők a hangszerek. Itt még akár alapszinten is megtanulhatnak zenélni a fiatalok. Ez a tapasztalatok szerint valóban egy igazi megelőzésként működik – mondta Túri Csaba koordinátor.

Ez a program kimondottan népszerű, már több mint 100 fiatal vesz részt benne. Jelenleg hétköznap délutánonként az Andrássy út 54-ben várják az érdeklődőket, de később ez a Szabadság téren felépülő közösségi centrumban kap majd helyet. 

A 896 millió forintból megvalósuló rehabilitáció keretében egyébként a tér hat társasháza, a Szent István téri Általános Iskola, a Szent István Király Plébánia, a stadion öltözői, a piac csarnok épülete, az utak, járdák, zöldfelületek újulnak meg év végéig.

Megszakítás