Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szombaton rendezik a dr. Rapcsák András Sakk Emlékversenyt

Szombaton az egyik legrangosabb országos sakkversenyt rendezik meg Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sasban. A 12. dr. Rapcsák András Sakk Emlékversenyen a vásárhelyi sakkélet másik kiemelkedő alakjára, a száz évvel ezelőtt született Kenéz Pálra is emlékeznek.

Rapcsák András tette le a vásárhelyi sakkélet alapjait, ezért halála óta a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület minden évben megrendezi a város néhai polgármestere előtt tisztelgő sakkversenyt. A dr. Rapcsák András emlékverseny mára az ország egyik legrangosabb megmérettetésének számít.

– Az egynapos versenyek közt gyakorlatilag ott van az első háromban mind a résztvevők számát, mint a verseny erősségét tekintve – nyilatkozta Botka Péter, a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület elnöke.

Évek óta közel százan neveznek a versenyre kezdők, amatőrök és nemzetközi címviselők egyaránt. Idén a határon túlról is többen jelezték részvételi szándékukat. Nevezni még reggel fél 9-ig a helyszínen is lehet, amely a vásárhelyi sportolók számára ingyenes.

– A verseny menete 9 fordulós, svájci rendszerű, ami azt jelenti, hogy a versenybíró egy számítógépes program segítségével összepárosítja a mezőnyt és mindig az azonos pontcsoportba tartozók játszanak egymással. Aki a legtöbb pontot szerzi, az az első, holtverseny esetén pedig a számítógép holtverseny eldöntő algoritmusa alakítja ki a végeredményt – tette hozzá Botka Péter.

A pénz és tárgyjutalmak mellett idén a legjobb vásárhelyi versenyzőket külön díjazzák. Rapcsák András mellett a vásárhelyi sakkélet másik meghatározó alakja, Kenéz Pál ugyanis ebben az évben lenne száz éves. Ez alkalomból családja különdíjat ajánlott fel.

Megszakítás