Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi szúnyogirtás – Szakmai kérdésekben hallgassunk inkább a szakemberekre!

szunyogirtas

Magyarországon mindenki ért a focihoz, tartja a tréfás mondás. Ezt az elmúlt hetekben kiegészíthetjük azzal, hogy Vásárhelyen mindenki ért a szúnyogirtáshoz. Tény, hogy az országszerte, így a Csongrád megyei városban is bosszantó számban tapasztalható vérszívók megnehezítik a mindennapokat.Tény azonban az is, hogy aszúnyogirtás egy szakma, az azt végző cégek – csakúgy, mint a munkát megrendelő önkormányzatok – mindent megtesznek azért, hogy hatékonyan, átgondoltan, szabályosan járjanak el. Tekintettel arra, hogy egy helyi hírportál a legutóbbi beavatkozást úgy tálalja, mintha legalábbis lelkes amatőrök végezték volna, összefoglaljuk a történteket. 

Szombaton gond nélkül elvégezték a mártélyi szúnyogirtást, a feladattal megbízott cég a vásárhelyi Jókai utcában is nekilátott a munkához. A szélsebesség ekkor elért egy olyan határértéket, amely mellett már nem hatékony a gyérítés, ezért félbehagyták. Pótnapként a vasárnapot jelölték meg – fontos tudni, hogy erről a vállalkozó dönt, nem az önkormányzat. Amikor Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. járműve a Vásárhelytől több mint 100 kilométerre lévő telephelyéről vasárnap elindult, pontosan nem tudhatták, milyen idő lesz órák múlva Dél-Magyarországnak ezen részén. A tervezett utcák egy részét lepermetezték, az időjárási viszonyok azonban megváltoztak, abbahagyták, 21 kilométer maradt hátra, amelyet akkor pótolnak, ha a cég kapacitása engedi. 

A polgárok megnyugtatására közöljük: a szakmai részt erre hivatott cég végzi, a járatot mindig személyesen kíséri egy kolléga akár a közterület-felügyeletről, akár például a HMSZ-től. 

A munkát végző gázmester beszámolója szerint a szer hatékonyságát az eső kevésbé, a szél – a mértéke természetesen szintén számít – annál inkább befolyásolja. Kijelentette azt is: a szer a levelek alján megbújó nyugvó szúnyogokra is hat. 

(illusztráció: MTI/Varga György)

Megszakítás