Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Szűrések éjszakája Hódmezővásárhelyen, Makón és Maroslelén

Az Emberi Erőforrások Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára április 25-ét jelölte ki a szűrések éjszakájának, annak érdekében, hogy országszerte fokozza a szűrővizsgálatokon való részvételi aktivitást. A kezdeményezéshez a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó mammográfiás szűrőcentrumai is csatlakoztak, így azok a 45-65 év közötti makói, vásárhelyi és maroslelei hölgyek, akik most kapnak meghívót, vagy régebbi meghívóval rendelkeznek, és két éve nem voltak emlőszűrésen, egészen az esti órákig részt vehetnek a vizsgálaton.

Makón és Hódmezővásárhelyen déli 12 órától az esti órákig lesznek szűrések: az Emlőszűrő Központ Makón a Kórház utca 2. szám alatt; Hódmezővásárhelyen a Dr. Imre József utca 2. szám alatt található. Időpontot az EVP-Egészségfejlesztési Iroda telefonszámain lehet kérni: 06-62-532-368 vagy 06-62-532-367.

Maroslelén a Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza végez vizsgálatokat 13.00 és este 8 óra között.

 

Emlőszűrő program Makón és Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen 2013 decemberében adták át az ország első, 3D képalkotásra alkalmas (tomoszintézis) mammográfiás berendezését – mindez nagyban segíti a korai stádiumú emlődaganatok felismerését, így a nők gyógyulási és túlélési esélyeit. A mammográfiás berendezést a kórház Emlődiagnosztikai Központjának átfogó fejlesztésének keretében szerezték be: a több mint 660 ezer eurós, mintegy 200 millió forintos fejlesztés keretében – az új mammográfiás berendezés mellett – új ultrahang készüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az EVP 2008-ban útjára indított emlőszűrési programjának köszönhetően egyre több nő vett részt a szűréseken, és a jelentősen megnövekedett igényekhez a szűrőkapacitásokat is fejleszteni kellett – két év alatt 43 százalékról 69 százalékra sikerült növelni a szűrésen részt vevő nők arányát a városban, mára közel 70%-os az átvizsgáltság a Hódmezővásárhelyi Kistérségben.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó létrejöttével, az integrált ellátás keretében 2014-ben lehetőség nyílt arra, hogy a vásárhelyi sikereket alapul véve Makón is emlőrák ellenes programot indítsanak útjára: március 22-étől a Makói Kistérségben is a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó végzi az emlőszűréseket, valamint az ehhez kapcsolódó szűrésszervezést. A szűrésszervezés az EVP-Egészségfejlesztési Iroda által kifejlesztett szervezési modellre épül. A program célja, hogy Makón és térségében is minél több nő vegyen részt a szűrővizsgálatokon annak érdekében, hogy idejében felismerjék az esetleges daganatos megbetegedéseket.

Megszakítás