Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tájékoztató – Bárányhimlő elleni védőoltás

Kedves Szülők!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére. Anyagi forrásainak függvényében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata is gondoskodik az egészségügyi- és szociális ellátásról, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokról, az egészséges életmódra nevelés közösségi feltételeinek elősegítéséről.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben is megvizsgálta egészségügyi programját, és a Közgyűlés egyhangú támogatása alapján széleskörű bárányhimlő elleni védőoltási programot indít egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából.

 

A programunk célja:

  • a jogosultak védőoltáshoz juttatása az Önkormányzat anyagi átvállalásával,
  • önkormányzatunk területén esetlegesen előforduló bárányhimlő járvány megelőzése,
  • a bárányhimlő fertőzés súlyos szövődményeinek megelőzése,
  • a későbbi életkorban övsömör kialakulásának megelőzése
  • a betegség kapcsán jelentkező családi jövedelem kiesések elkerülése,
  • a védőoltás népegészségügyi, gyermekvédelmi, prevenciós szerepének hangsúlyozása,
  • a szülők gondoskodó-védelmező szerepének erősítése,
  • preventív gondolkodásra való ösztönzés.

Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb családnak, melyet sokan nem tudnak önerőből felvállalni. Mivel a 98 %-os védelem biztosítására két oltásra van szükség. Ezek jelenleg a kereskedelmi forgalomban közel 20 ezer forintos anyagi terhet jelentenek. Önkormányzatunk segítségével Önök most dönthetnek arról, hogy gyermeküknek biztosítják a bárányhimlő elleni védőoltás beadatását, házi gyermekorvosuk segítségével.

A program keretében az állandó hódmezővásárhelyi lakóhellyel rendelkező kisgyermekek védőoltással történő ellátását támogatjuk. A programban résztvevő csecsemők és kisgyermekek 2-adagos oltási sorának teljes költségét az Önkormányzat átvállalja.

Amennyiben a programban részt kívánnak venni, kérjük az alábbi regisztrációs lapot nyomtatott betűvel kitöltve, a Védőnői Szolgálatnál vagy a házi gyermekorvosánál leadni, vagy elküldeni szíveskedjenek.  

A borítékra kérjük feltüntetni: „Bárányhimlő elleni védőoltási program”.

A pontos megvalósítás érdekében kérem, a regisztrációs lapot mindenképpen küldje vissza kitöltve, akár él a lehetőséggel, akár nem. Amennyiben háromnál több gyermeke van a regisztrációs lapot letöltheti a honlapunkról (https://www.hodmezovasarhely.huwww.hodmezovasarhely.hu) vagy kérheti a Városháza portáján (Kossuth tér 1.)

Tisztelettel:

Dr. Kószó Péter
Gyermekgyógyász szakorvos
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Miért érdemes védőoltással védekezni a bárányhimlő ellen?

A bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés. A beteg – akár még tünetmentesen – a kiütések megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz. Körülbelül kéthetes lappangási idő után jelenik meg a láz és olykor az egész testet elborító, napok alatt hólyagossá váló, majd pörkösödő, általában egy hétig tartó viszkető kiütés. A vírus a betegség gyógyulása után a szervezetben marad, a gerinvelői idegdúcokban megbújva és későbbi életkorban, bizonyos hatásokra újra betegséget okozhat, az ismert és fájdalmas, sokszor hosszantartó övsömört.

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90%-a 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen.

Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6 %-a szövődménnyel jár, (néha súlyosabbal is) melyek kezelésére kórházi ellátásra van szükség.

A fertőzést nehéz elkerülni, mert a vírus rendkívül ragályos. Védekezni azonban lehet ellene védőoltással. Mivel előre nem lehet tudni, hogy mely gyermeknél alakul ki súlyos szövődményekkel járó fertőzés, ezért fontos a betegség megelőzése.

A bárányhimlő 2-adagos Varilrix védőoltással megelőzhető.A bárányhimlő elleni Varilrix védőoltást érdemes még a gyermek közösségbe kerülése előtt beadatni.

Az oltással a bárányhimlő szövődményei megelőzhetőek!

Gyermekekben 98,3 %-os védettség alakul ki a védőoltás kétszeri beadását követően.

Ugyanakkor az oltott esetében, ha esetleg mégis kialakul a betegség, az enyhe lefolyású, összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak oltást.

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Varilrix vakcinával az alábbi mellékhatásokat figyelték meg:

  • Fájdalom és bőrpír a beadás helyén, ritkán enyhe lázas reakció, és néhány bőrkiütés.
  • A védőoltásnak, melyet már több millió gyermek megkapott, szövődménye nem ismert! 

További tájékoztatásért vagy egyéb felmerülő kérdések esetén forduljanak bizalommal házi gyermekorvosukhoz!

A Regisztrációs Lap IDE KATTINTVA letölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal portáján nyomtatott formában is átvehető.

Megszakítás