Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Taktikai és szimulációs gyakorlatot végeztek a tűzoltók

Taktikai és szimulációs gyakorlaton vettek részt a helyi tűzoltók. A strandfürdő terültén veszélyes anyagokkal kapcsolatos beavatkozást végeztek, valamint füstmérgezést kapott áldozatokat mentették ki az alagsorból.

A Gyarmati Dezső Sportuszoda labirintusszerű alagsorában dolgoztak három napon át a tűzoltók, ahol veszélyes anyagokkal kapcsolatos beavatkozásokat végeztek a szolgálati csoportok, valamint a feltételezés szerint füsttel telített helyiségben mentettek életet.

– Mindezt úgy próbáltunk szimulálni, hogy a tűzoltók légző álarcát sötét fóliával vontuk be, így értük el náluk azt a hatást, mintha a helyiség füsttel lenne telített. Kollegáimnak két eltűnt személyt kellett megkeresniük nulla látási viszonyok között – mondta Kráml István őrnagy, a Hódmezővásárhelyi Tűzoltó Parancsnokság parancsok-helyettese.

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos beavatkozást is végeztek a szakemberek. A gyakorlatot nehéz gázvédőruhában hajtották végre.

– A fertőtlenítő rendszerben klórgáz található és sósavat is tárolnak a helyiségben. E két veszélyes anyag jelenlétében történő beavatkozást gyakorolták. Ilyenkor megvannak azok az előírások, hogy például mekkora védőzónát kell betartani. A gyakorlat résztvevőinek mi nem mondtuk el, milyen veszélyes anyagokkal találkozhatnak. A felderítés feladata volt megtalálni a veszélyes anyagot. Be kellett előbb azonosítani, majd bediktálni a híradóügyelet számára és meg kellett határozni a tűzoltás taktikáját – tette hozzá a parancsnok-helyettes.

Az elmúlt napok gyakorlatai alkalmával mind a három szolgálati csoport más és más módon és úton, de tökéletesen teljesítette a feladatokat és megfelelő felkészültségről adtak tanúbizonyságot. A strand után a Márton utcai evangélikus templomhoz vonultak a tűzoltók, ott helyismereti gyakorlaton vettek részt. Mindez azért, hogy egy esetleges tűz esetén tisztában legyenek az épület sajátosságaival és a tűzcsapok elhelyezkedésével.

Megszakítás