Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Találkoztak a Vásárhelyről elszármazottak

Vendégül látta az önkormányzat azokat a munkájukban sikeres embereket, akik elszármaztak Hódmezővásárhelyről. Több mint kétszázan vettek részt a mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén rendezett összejövetelen, ahol Lázár János többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elsősorban az infrastrukturális fejlesztések miatt, hanem inkább az itteni emberek mentalitásának köszönhető, hogy a város a rendszerváltás egyik nyertese lett. Az országgyűlési képviselő azt kérte az elszármazottaktól, hogy találjanak vissza, és áldozzanak a tudásukból a vásárhelyieknek, keressenek fiatalokat, akiket támogatni tudnak.

Hódmezővásárhely megváltozott az elmúlt 22 esztendőben, és a rendszerváltás kevés nyertesei közé sorolható, összegezte Lázár János a város történetét az idei Elszármazottak Találkozóján Mártélyon. Az országgyűlési képviselő szerint a város ezt az eredményt annak köszönheti, hogy a vásárhelyi emberek meg tudták ragadni a lehetőséget és nem azt várták, hogy a központi hatalom megoldja helyettük a problémákat. Ugyanakkor a központi hatalom éppen az ilyen hozzáállás miatt az ilyen városokat szövetségesnek is tekintette. Az itt lakókban ugyanis él egyfajta lelki adottság, hogy akarnak a helyzetükön változtatni. Ez a város éppen ezért nem abban érte el a legtöbbet, hogy infrastrukturálisan mennyit fejlődött, nem a kő és a habarcs számít, hanem az emberek mentális hozzáállása. Az olimpiai is bizonyítja, emelte ki Lázár János, hogy a siker mindig fejben dől el.

– Az elmúlt 22 évben nagyon jól lehetett az itteni közösséggel együtt dolgozni, nagyon jó eredményeket tudtunk felmutatni, mert nagyon jó hozzáállása volt az embereknek. Amit elértünk, csak és kizárólag nekik köszönhetjük. Megnyerhetők célokhoz, kezdeményezésekhez, ötletekhez. Erre lehet az ember a legbüszkébb, ha vásárhelyinek mondja magát. Olyan dolgok történtek itt, amelyek előre viszik az életüket, vagy legalábbis megpróbálják – mondta Lázár János.

Lázár János hozzátette, a szellemi erőforrások kiaknázása a cél a jövőben is. Éppen ezért sokat remél azoktól az emberektől, akik elmentek a városból, de most visszajönnek, és mintát mutatnak másoknak arról, hogyan lehet valaki sikeres. Ezzel az elgondolással az augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetésben részesülő Eifert János fotóművész is egyetértett. A hazai és nemzetközi sikerekkel büszkélkedő alkotó a vásárhelyi fotó szimpóziumok állandó tagjaként igyekszik tudását az itteni fiatalok számára is átadni.

– Rendszeresen visszatérek Vásárhelyre, édesanyám halála után is, hiszen a fotográfia területén  olyan sok tehetséges fiatal van itt. Remélem, hogy amit nekik tudásban, tapasztalatban át tudok adni, az együtt munkálkodás során meg tudok mutatni, hasznukra válik, és egyszer majd ők térnek vissza, és ők lesznek azok, akiket tiszti kereszttel tüntetnek ki pályájuk csúcsán – mondta Eifert János fotóművész.

Hegedűs Endre zongoraművész arról beszélt, hogy a 21. századnak a szellem és a lélek századának kell lennie, és reméli, hogy a művészek özönleni fognak a héten átadásra kerülő, négy és fél milliárd forintból megvalósuló új kulturális városnegyedbe. Az Elszármazottak Találkozójára először részt vevő Szentmártoni Imre, vagy ahogyan művésznevén ismert Szt. Martin is arról beszélt, hogy komolyan elgondolkodott azon, hogy, ha a jövőben kurzusokat és fesztiválokat szervez, akkor Vásárhelyt választja helyszínül.

Megszakítás