Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tanácskozást tartottak a juhtenyésztők

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Juhtenyésztő Szakosztálya szakmai találkozóra várta tagságát. Az eseményen elismert szakértők tartottak előadásokat, amelyben aktuális kérdésekről tájékoztatták a régió juhászait.

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület szakmai élete szakosztályokba tömörülve folyik. Ezek közül az egyik a juhászokat, juhtenyésztőket foglalja magában, akik rendszeres időközönként – tavasszal és ősszel – találkoznak egymással. Ennek gyakorlati haszna is van minden esetben, mivel a Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékből érkező tagság egyébként ritkán tud eszmecserét folytatni egymással.

– Ezen alkalmak során igyekszünk összefogni a szakmát, olyan öreg, már nem tevékenykedő juhászokat is hívunk, akikkel már csak itt lehet találkozni. A juhászatban a kihajtás előtt is vannak fontos információk, elsősorban állat egészségügyi kérdésekben, amit megosztunk egymással, ilyenkor ősszel pedig a vemhes állomány esetében is van sok olyan hasznos tanács, ami fontos lehet a juhtartóknak – mondta Perényi János, a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke. 

Ezen felül a legutóbbi alkalommal is több szakmai előadás hangozott el. Prof. Dr. Mucsi Imre a gazdaságos juhtartásról beszélt, Tonkó Tibor az új agrárkamarai törvényt ismertette, Barna Miklós, a Magyar Juhtenyésztő Szövetség Régió vezetője aktuális kérdésekről tartott előadást, és Ferge Sándor az ágazatot érintő legfrissebb információkat osztotta meg hallgatóságával. Az esemény egyben baráti találkozó is volt, így a nap végére összegyűlt közel 70 juhász bográcsossal és muzsikálással zárta a szezont.

Megszakítás