Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tanyafejlesztési Program 2012-ben is

Elfogadta a kormány a 2012. évi Tanyafejlesztési Program fejezeti kezelésű előirányzat 2012. évi felhasználásának szabályairól szóló kormányrendeletet. A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja.

A kormányrendelet kihirdetését követően a közeljövőben jelenik meg a Tanyafejlesztési Program hazai forrásból nyújtott támogatásának felhasználási feltételeit rögzítő vidékfejlesztési miniszteri rendelet is. Ezt követően várhatóan július elsejétől nyílik meg a program keretében a pályázási lehetőség.

A Tanyafejlesztési Program célja a tanyai gazdálkodás megújítása sajátos értékeinek megmentésével, a tanyai életmód hátrányainak csökkentése, valamint a 2011-ben elindított és széles társadalmi népszerűségnek örvendő program folytatása. A tavalyi programhoz képest jelentős változás, hogy a felhasználható keretösszeg megemelkedett 1,5 milliárd forintra, valamint a tervek szerint a tavalyi 206 település helyett idén 240 alföldi település pályázhat.

A 2012. évi Tanyafejlesztési Program keretében olyan térségi, önkormányzati és tanyagazdasági fejlesztések támogathatók, amelyek elősegítik a tanyai gazdálkodás újraélesztését, a tanyai életmód hátrányainak csökkentését, az alföldi tanyás térségek fenntartható, a komplex vidékfejlesztésnek megfelelő fejlődését, a tanyák, valamint a tanyai életmód sajátos értékeinek megőrzését, valamint teljes összhangban vannak a Nemzeti Vidékstratégiában foglaltakkal.

Tavalyi programhoz hasonlóan ebben az évben is a középpontban a tanyák elsorvadásának megállítása, valamint a tanyavilág újbóli felvirágoztatása áll. A kormány meggyőződése, hogy a program sikeres folytatása közvetlenül a tanyán élő emberek, tanyai gazdálkodók, közvetve pedig minden vidéket féltő magyar ember közös érdeke.

Megszakítás