Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tavaly lett volna 80 esztendős Latinovits Zoltán

Tavaly lett volna 80 esztendős Latinovits Zoltán. Ebből az apropóból a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület a színészóriásra emlékezett. Az előtte való tisztelgés azért volt rendhagyó, mert nem az életrajza elevenedett meg, hanem az, ahogyan az előadásra készülő Kiss Gerda látja őt.

Az Idéző programsorozatba a mostani előadás nem illeszkedett, mert Latinovits Zoltán egyáltalán nem tartozik az elfeledett színészek közé, sőt mára igazi legendává nőtte ki magát. A rá való emlékezés apropóját inkább az adta, hogy Latinovits Zoltán tavaly lett volt 80 esztendős, és az előadásra készülő Kiss Gerdának ő az egyik nagy kedvence.

– Versmondó versenyre készültem, amikor az egyik verset elővettem, konkrétan azt, amelyiket Nagy László írt Latinovits haláláról. Akkor hónapokig Latinovitssal keltem, feküdtem, olvastam, hallgattam és néztem, teljesen magával ragadott az életműve, illetve a személyisége – mondta Kiss Gerda a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagja.

Az előadás azért is számított rendhagyónak, mert a színész életének nem a legfontosabb eseményei elevenedetek meg a könyvtárban, hanem inkább az, ahogyan őt Kiss Gerda látja.

– Arra kell felfigyelni, amit ő képviselt, azt a szókimondását, azt a becsületességét, ahogyan élt és dolgozott. Akkora akarás volt benne,és olyan gazdag volt a szellemi és lelki világa, hogy ezt bárki elé példaként merném állítani – tette hozzá az előadó.

A közönség a személyes meglátások mellett a színész legendás alakításaiból és versmondásaiból is kapott egy kis ízelítőt, valamint arról, hogy milyen sokszínű volt Latinovits Zoltán munkássága, hiszen minden szerepében más és más személyiséget tudott megformálni.

Megszakítás