Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tavaszi nagytakarítás Hódmezővásárhelyen

Megkezdődött a tavaszi nagytakarítás Hódmezővásárhelyen. A közterület, a parkok, virágágyások, körforgalmak gondozásán, a megrongált utcabútorok és játszóeszközök javításán idén nap mint nap 123 közfoglalkoztatott dolgozik. Folyamatosan gyűjtik az eldobott és az illegálisan elhelyezett hulladékot, és az úthibák kijavítása is rövidesen kezdetét veszi.

Hódmezővásárhelyen az előző éveknek megfelelően  idén tavasszal is megindult a közterületek, a zöldfelületek karbantartása, felújítása, rekonstrukciója – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Almási István polgármester és Hegedűs László a Polgármesteri Hivatal városfejlsztési csoportjának vezetője.

– Szeretném azzal kezdeni, hogy ha a közterületekről beszélünk, nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy Hódmezővásárhely az otthonunk – mondta el Almási István. – A tiszta utcák, a dekoratív zöldterületek, parkok, a biztonságos játszóterek a mi otthonunk, a mi mindennapjaink részei. Hódmezővásárhely tisztasága és rendezettsége mindannyiunk közös érdeke, amelyben az önkormányzatnak, a városüzemeltetésnek fontos feladata, kötelessége van, de soha nem lesz tartósan rend és tisztaság a lakosság együttműködése nélkül.

A polgármester elmondta: a város 113 hektár zöldterülettel rendelkezik. 2013-ban nap, mint nap 123 fő dolgozik a zöldterületek karbantartásán, ápolásán, a parkok gondozásán, valamint az egyéb településtisztasági és településüzemeltetési feladatokon.

A város első embere két területet emelt ki, ahol szükség volna a lakosság fokozottabb együttműködésére.

– Az első a hulladékkezelés. A település tisztasága érdekében rendszeresen gyűjtjük a város területén eldobott, vagy illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot is. Csak a március hónapban közel 600 darab 120 literes zsáknyi szemetet szedtünk össze a város közterületein. Az önkormányzat a közelmúltban komoly csatát vívott az A.S.A. Köztisztasági Kft-vel, és jelentős mértékű támogatást is biztosít a cégnek annak érdekében, hogy a zöldhulladék elszállítása továbbra is ingyenesen történjen, valamint ne emelkedjenek a szemétszállítás költségei. Hódmezővásárhelyen a lakossági hulladékszállítás díja az egyik legkedvezőbb országos szinten, éppen ezért érthetetlen, és felháborító, ha valaki illegálisan helyezi, dobálja el a szemetet, amellyel amellett, hogy kockáztatja a bírságot, szennyezi a környezetet, veszélyforrást hoz létre emberre és állatra egyaránt. A másik dolog, amit ki szeretnék emelni, a köztéri bútorzat állapota. A Közterületfelügyelet munkatársai felmérték a kézi hulladéktárolók, padok, utcabútorok, valamint a játszóterek állapotát, és a hibák javítása megkezdődött. Sajnos azonban az idén is bebizonyosodott, hogy a köztéri bútorzatra, a játszóterekre továbbra sem a hideg évszak viszontagságai, hanem a vandalizmus jelenti az igazi veszélyforrást. Jól szemlélteti ezt az Európa Parknál lévő játszótér szétverése, de szinte mindennaposak a rongálások. A közterületi bútorok, padok, játszóterek a város tulajdonai, de vásárhelyiek használják őket. A kárt pedig az adófizetők térítik meg, a rongálók így mind pénzügyi, mind a használhatóság tekintetében az egész közösséget károsítják meg – részletezte a polgármester.

Hegedűs Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: az Európa Parknál lévő játszóteret a város 800 ezer forintból építette újjá a rongálás után, de csupán két hétig tartott, míg a játékeszközök újból a vandalizmus áldozatává váltak. A városüzemeltetési csoportvezető a hulladékgyűjtés kapcsán elmondta, a város területén eldobált szemetet napi rendszerességgel gyűjtik a Belvárosban, a Kertvárosban, a Hódtóban, a Kálvin János tér-Bajcsy Zsilinszky utca-Széchenyi tér szakaszon, a Szent István téren, a Szabadság téren. Heti rendszerességgel történik kommunális hulladékgyűjtés a Damjanich utcán, a Jókai utcán, a Szántó Kovács János utcán, a Pálffy utcán, valamint a Kaszap utca kivezető szakaszán a Laktanya előtt az Ady Endre utcáig. Havi rendszerességgel a bevezető utakon kerül sor szemétszedésre.

– A játszóterek napi szintű ellenőrzését, az ütéscsillapító homok lazítását, a játszóeszközök javítását 8-10 fő asztalos, lakatos, szobafestő és 6-8 segédmunkás végzi szintén közfoglalkoztatás keretében. A kézi hulladékgyűjtők, padok, utcabútorok javítása folyamatosan történik. Elkészültünk az idei kátyúfelméréssel is, városunk területén megközelítőleg 300 kátyú van. Jelenleg az idei ütemterv kialakításán dolgozunk, a tavalyi év során a külterületről haladtunk a belváros felé. Április közepén indulnak meg az aszfaltkeverő üzemek, ezt követően, a hivatalos eljárások után várhatóan május elején indul az úthibák kijavítása Hódmezővásárhelyen – összegezte a csoportvezető.

Megszakítás