Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Teljes megújulás előtt a Szabadság tér

A 4,2 milliárd forintos összköltségvetésű Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program lezárultát, a belváros újjászületését követően Hódmezővásárhely újabb településrésze újul meg: a leszakadó félben lévő Szabadság téren és környékén 900 millió forintos beruházás keretében utak, járdák, zöldfelületek, játszóterek, épülnek újjá, de korszerűsítik a társasházakat, az iskolát, a templomot, a piacot és a stadiont is. A szociális városrehabilitációs programhoz kapcsolódóan az önkormányzat 2012. november 13-án 17 órai kezdettel lakossági fórumot szervez, hogy a tervezett megújulás mindenben a településrészen élők elvárásaihoz és javaslataihoz igazodjon.

A Szabadság tér Hódmezővásárhely társadalmi-fizikai-gazdasági szempontból is leszakadással fenyegetett településrésze: a lakásállomány fizikai állapota leromlott, a településrész városi és közösségi funkciókkal való ellátottsága alacsony szintű, a városrész nem képes bekapcsolódni Hódmezővásárhely gazdasági-társadalmi vérkeringésébe. Az önkormányzat ezért egy átfogó felújítási programot dolgozott ki, amely a Szabadság téren és környékén lakók életének szinte minden területén érezteti majd hatását.

Az infrastrukturális fejlesztések sora igen széles: megújul 6 Szabadság téri társasház, de sor kerül a városrész valamennyi tér, út és járdafelületének, illetve zöldterületének rekonstrukciójára, egy játszótér építésére, valamint – a közbiztonság javítása érdekében – a tér területén kamerás megfigyelőrendszer telepítésére is. Megújul a Szent István Általános Iskola, a piaccsarnok, a Szent István Király plébánia, valamint a Városi Stadion.

Az infrastrukturális felújítás mellett a közösségi élet is új lendületet kaphat: a Szent István Általános Iskola alagsorában olyan helyiségek kialakítására kerül sor, ahol lehetőség nyílik közösségi programok, segítő foglalkozások szervezésére, valamint az elkövetkező években támogatást kapnak a helyi non-profit, civil szervezetek a közösségfejlesztést és a szabadidő hasznos eltöltését segítő saját programjaik megvalósításához.

A tervezett összes költség 896.041.910,- Ft, amelyben a vissza nem térítendő támogatás 694.444.867,-Ft, míg az önkormányzat mindösszesen 201.597.043,- Ft önerőt biztosít a beruházáshoz. A munkálatok 2013. elején kezdődhetnek el.

A szociális városrehabilitációs programhoz kapcsolódóan az önkormányzat 2012. november 13-án 17 órai kezdettel lakossági fórumot szervez, hogy a tervezett megújulás mindenben a településrészen élők elvárásaihoz és javaslataihoz igazodjon. A fórumon részt vesz Dr. Kószó Péter alpolgármester és Dr. Grezsa István települési képviselő is.

Helyszín: Szent István téri Általános Iskola (Szent István tér 3.).

Megszakítás