Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Természetjáró családi öko-napra hív a Zöld Szikla

A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány a Föld Világ Napjához kapcsolódóan egész napos természetjáró, családi, ingyenes öko programot szervez 2013. április 20-án, szombaton a Kucsora Tanyán (Rárósi út, 9-es kő).

Reggel 8 órától a sportosabb érdeklődők kerékpárral indulnak útnak a Kossuth térről (Hódmezővásárhely), kímélve a terület nyugalmát. Az út során megtekintik a Téglagyári Tanösvényt, mely madárvilágáról országosan is ismert. Rövid előadással  (Vásárhelyi Természetvédő Egyesület közreműködésével) kísért séta után folytatják az utat a Kéktó szívébe.

9 órakor  csatlakozhatnak a csoporthoz az autóval (vagy egyébbel) érkezők. Először is  az emberi bolygatottság jelenlétét tükröző csatornaparti  szemétmaradványok kerülnek összegyűjtésre. Ezek után vezetővel járják be a régi halas tó rendszert, illetve felvilágosítást kapnak a Kéktó földrajzi és történelmi múltjáról.

Innen lovas, lovaskocsis menettel meglátogatnak egy kunhalmot, illetve egy artezi kutat. Családi ökogazdálkodások megkeresése után, ahol is a fenntartható, biogazdaságokról tudhatnak meg többet a látogatók, visszatérnek az alaptáborba (6800 Tanya 1272).

Itt projektoros előadást tartanak napjaink természetvédelmi problémáiról, a látogatók bevonásával. Ezt követően bográcsos ebéd mellett a vendégek lesznek  pásztor emberek, akik a pusztai életről mesélnek. A legkisebbeket népi játékok, előadások várják a tanyaudvarban, illetve játékos vetélkedő az aktuális témákból.

A délután folyamán vadásztársaságok képviselői és vízügyi szakemberek vezetnek ismeretterjesztő sétát. 17 órától a KMNP szakemberei mutatják be a terület védett és fokozottan védett növény – és állatfajait.

A napot népzenével, néptánccal zárják, s az esti szalonnasütés a sötétedő tanyaudvarban méltó befejezése lesz a természetközeli élményerdőnek. Egész nap lehetőség nyílik kézműves  foglalkozásokra, terményekből és a természetben található  anyagokból lehet használati eszközöket, illetve apró ajándékokat  készíteni.

Gyermekeknek a múltat idéző játékokat (gólyaláb, kötélhúzás,  karikás ostor, lovaglás, szamaragolás,stb.) biztosítanak. Egyik fő elem a szelektíven gyűjtött hulladékból játékok,  gyertyatartó, szék készítése lesz. 

A rendezvény ingyenes; sok szeretettel  várnak minden családot, érdeklődőt, természetbarátot egy igazán  természetközeli, közös élményre a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány tagjai.

További információ kérhető: Sulyok Zoltán, elnök (tel: 0041782208575), Csóti- Sulyok Nikolett, moderátor, ügyintéző (tel:30/2767743), Juhász István, titkár (tel: 30/368-8585;  
mailto:juhasz.jupi@gmail.comjuhasz.jupi@gmail.com)
www.zoldszikla.hu

Megszakítás