Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Testvérvárosi látogatás

testver

Dr. Márki-Zay Péter polgármester úr testvérvárosi látogatást tett Hechingenben, Németországban.

A polgármester úr a saját Facebook oldalán számolt be a látogatásról:

 

https://www.facebook.com/markizaypeter/posts/254279888612670

 

TESTVÉRVÁROSI LÁTOGATÁS HECHINGENBEN (NÉMETORSZÁG)

Hétfő este érkeztünk haza Hódmezővásárhely német testvérvárosából, Hechingenből. A városban a polgármester mellett egy csapat lelkes helybéli gondoskodott fogadtatásunkról – a havonta egyszer ülésező helyi Magyar-Német Partnerségi Egyesület, tagjai között egy ott élő magyarral, Annával, illetve a helyi rendőrkapitánnyal, Wolfganggal. A rövid látogatás során sokat tanultunk a helyi viszonyokról és a városról, amiből csak néhány érdekességet szeretnék itt kiemelni:

– a helyi közgyűlésben nincsenek politikai viták, a döntések 90%-e egyhangúlag történik, az újonnan megválasztott kereszténydemokrata fiatal polgármester békében tud együtt dolgozni a szociáldemokrata és független képviselőkkel is.
– a belvárosi műemlék kastély önfenntartó, a helyiségek kiadásából működő egyesület, ahogy a sportegyesületek is leginkább annyi támogatást élveznek, hogy a helyiséget a város biztosítja számukra. Komoly probléma ugyanakkor a belvárosban az üres üzlethelyiségek, szeretnék ismét élettel megtölteni a várost.
– meglátogattunk egy nagyon érdekes veterán jármű-múzeumot, ahol a kultúra éjszakája alkalmából szombaton éppen egy koncert is volt. A múzeum egyesületként működik, a tagok járművei vannak ott kiállítva, némelyik a feltüntetett áron éppen eladó. A belépődíjakból tartják fenn a volt áruházépületben kialakított különleges hangulatú intézményt – az idősebb generációk saját fiatalkori élményeiket idézhetik fel a régi járművek (és televíziók, rádiók, bútorok, játékok) között…

Elhatároztuk, hogy Vásárhelyen mi is megalakítjuk a Német-Magyar Baráti Társaságot a kapcsolatok ápolására, jövőre pedig várjuk szeretettel német barátainkat, esetleg egy sörfesztiválhoz igazítva…

Megszakítás