Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Thália papjai a diktatúra szorításában

Ablonczy László, a Nemzeti Színház volt igazgatója lesz a vendége az Emlékpont Gondolkodó Polgár elnevezésű közéleti estjének október 26-án, pénteken 17 órától. A beszélgetés az ötvenes évek színészvilágát idézi meg, bemutatva a korszak legendás alakjait, a kor visszásságait, a diktatúra kegyetlen légkörét, melyben a művészek maradandót alkottak.

Thália papjai a diktatúra szorításában avagy régimódi színháztörténet,
főszerepben az ÁVH

Ablonczy László, a Nemzeti Színház volt igazgatója lesz a vendége az Emlékpont Gondolkodó Polgár elnevezésű közéleti estjének október 26-án, pénteken 17 órától. A beszélgetés az ötvenes évek színészvilágát idézi meg, bemutatva a korszak legendás alakjait, a kor visszásságait, a diktatúra kegyetlen légkörét, melyben a művészek maradandót alkottak. A neves színikritikus és színháztörténész beszélgetőtársa Simon Ferenc középiskolai tanár lesz.

Ablonczy Lászlónak több könyve is jelent már meg a színház világáról: legutóbbi kötete Latinovits Zoltánról, életéről, haláláról és feltámadásairól szól. Jelenleg Régimódi színháztörténet ávós iratokkal című munkáján dolgozik, és immár öt éve a történeti levéltárban tanulmányozza a jelentéseket. Elmondása szerint ez nem akkora izgalom, mint ahogy néha a politika felfújja… A levéltári forrásokból azonban sok olyan tényt megtud az ember, amit annak idején sehonnan máshonnan, mert eltüntetettek az iratokat Aczél elvtárs utasítására – nyilatkozta az egykori nemzeti színidirektor egy székelyföldi újságnak. Példaként említi, hogy se a párt, se a napilapok nem írták meg, hogy Major Tamás hogyan szervezett a háttérből valami gyűlést meg egyebeket.

Az Emlékpont közéleti estjén ezen történetekből oszt meg néhányat a közönséggel, többek között szó lesz Páger Antal hazatéréséről, arról hogy milyen módszerekkel csábította haza a magyar hírszerzés az Argentínában élő színművészt az ötvenes években. Ennek a hároméves történetnek része volt, hogy megzavarják a nyugati magyarságot és éket verjenek közé. Feltételekkel jön haza 1956 szeptemberében, a forradalom előestéjén. Páger azt hiszi, azonnal mehet a visszakapott villájába, de ehelyett a Gellért Szállóban helyezik el. Jönnek hozzá az igazgatók, közben Lipótvárosban a zsidók tüntetnek, hogy egy fasisztát miért hoztak haza. Aki az egészet szövetségi alapon is rendezi, az a Szilágyi Bea, aki két év múlva Páger felesége lesz. További régimódi színháztörténetek pénteken este öt órától az Emlékpontban.

Ablonczy László könyvei az esten megvásárolhatóak és dedikáltathatóak.

Megszakítás