Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tiszta forrás – kiállítás a hódmezővásárhelyi kerámiaművészetről

Tiszta forrás címmel nyílik kiállítás a 100 éves hódmezővásárhelyi Művészek Agyagipari Majolika Telepének történetéből csütörtökön Budapesten, a Duna Palotában.

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus, a kiállítást szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet múltját és jelenét bemutató kiállítás anyagának nagy része a dél-magyarországi városból érkezett. Száz-száztíz eredeti, 1912 és 1938 között az alapítók által készített műtárgy kerül a tárlókba.

Emellett harminc-negyven 70×100 centiméteres fotót is kiállítanak, fölidézve a vásárhelyi kerámia történetének kezdeteit, és válogatást látható az alapító festők – Tornyai József és Endre Béla – képeiből.

„Hasonlóan Bartókhoz, aki tiszta forráson az ősi, érintetlen népzenét értette és tartotta mindenekfeletti értéknek, a vásárhelyi népi kerámia forrásanyagként mutatott utat a későbbi korok számára. Ezt demonstrálja a budapesti kiállítás is” – hangsúlyozta a keramikus.

A Művészek Majolika és Agyagipari Telepét 1912-ben Endre Béla festő, grafikus, Kallós Ede, Pásztor János és Rubletzky Géza szobrász, Smurák József, Arad város főépítésze, Tornyai János festőművész és Weisz Mihály vásárhelyi csizmadia, költő, keramikus alapította. A kezdeményező Tornyai volt, miután visszatért Párizsból, és sokhelyütt népi kerámiákat látott, így Munkácsy Mihály műtermében is. A telep megalapításával az volt a céljuk, hogy a népi kultúra szín- és formagazdagságát áttegyék a polgári kultúrába.

Szakszerűen gyűjtötték, katalogizálták az anyagot, amelyet Plohn József fotózott. Az ő képei láthatók a mostani tárlaton – tette hozzá a keramikus.

Medgyessy Ferenc (1881-1958) szobrászt már fiatal korában baráti szálak fűzték a vásárhelyiekhez. Tornyai Jánossal és Endre Bélával együtt lelkesedett a magyar népi művészet kincseiért. A legintenzívebb kapcsolata a városhoz az 1913 és 1925 közötti időszakban volt. Több kisplasztikájának kerámiaváltozata és önálló mázas kerámiái is vásárhelyi kivitelezésűek – tette hozzá.

A vásárhelyi kerámiaművészet múltjáról és jelenéről konferenciát is rendeznek augusztus 29-én Horváth Ferenc régész, István Erzsébet néprajzkutató, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Feledy Balázs művészeti író és N. Mészáros Júlia művészettörténész részvételével.

A Tiszta forrás című kerámiatárlatot – amely szeptember 2-áig tart nyitva – csütörtökön Fekete György belsőépítész, professzor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

 

Megszakítás