Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tiszta Szívvel úszásoktatás idén is a rászoruló gyermekeknek

A tavalyi sikerre való tekintettel a Tiszta Szívvel Egyesület idén is megszervezte az ingyenes úszásoktatást a vásárhelyi strandon. A jótékonysági foglalkozásban az edzők, a helyszín biztosítói és a szervezők is ingyenesen vállalták a közreműködést, amelynek köszönhetően idén 30 rászoruló gyermek tanulhat úszni.

A Tiszta Szívvel Egyesület az iskolákra bízta, hogy válasszák ki, kik azok a hátrányos helyzetű gyerekek, akik valamilyen segítségre szorulnak. Az ingyenes úszásoktatás igénylésére 160 család kapott lehetőséget, őket év közben élelmiszercsomaggal is támogattak. A jelentkezőket májusban kezdték felmérni, és az érintettek közül 30-an vállalták, hogy nyár közepén elhozzák a vásárhelyi strandra a gyermekeiket.

Az oktatás július 19-én indult, augusztus elsején zárul, 10 alkalmat ölel fel, a hétvége kivételével minden nap tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek. Az úszásoktatást az edzők: Bán Sándor és felesége, Anikó, valamint Kis-Gerőcz Noémi karitatív segítségnyújtásként végzik, de az egyesült és a strand is ingyenesen vállalta a közreműködést.

– Bán Sándor a munkáját felajánlotta, a szervezőmunkát az egyesület vállalta, és nagy örömünkre az uszoda is vállalta azt, hogy a helyszínt erre az alkalomra a rendelkezésünkre bocsátja – mondta Burzon Mária, a Tiszta Szívvel Egyesület tagja.

A gyerekeket három csoportra osztották tudásszintjük szerint, kezdő, középhaladó, és haladó csoportra, ennek megfelelően minden pedagógusra 10-10 gyermek jut. Az egyórás tanfolyamon olyanok is részt vesznek, akik már tavaly is tanultak úszni, így Bán Sándor mesteredző az iskolában, valamint a korábbi tanfolyamon tanultak felidézésével kezdte a foglalkozást.

– Szárazföldi bemelegítő torna van, rávezető gyakorlatokkal. Először átismételjük, amit tavaly tanultunk, hogy megnézzük, mire emlékeznek, és arra építve a mellúszó lábtempót, gyorsúszó lábtempót gyakoroljuk. A gyorsúszó lábtempót levegő nélkül, és levegővel is tanulják – mondta Bán Sándor mesteredző.

A középhaladók már ismerik a mellúszást, számukra a gyakorlás mellett, az újabb úszásnemek megismerése jelenti a tanulás következő állomásait.

– Először is a gyorsúszást úgy tanultam, hogy előre nyújtom a kezemet. A könyököm jön elsőnek ki a vízből. Ilyen a kartempó a gyorsúszásban – mondta Kovács Tünde.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy, ha lehetősége lesz rá, jövőre is biztosítja majd az ingyenes úszásoktatást a rászoruló gyerekeknek. A szervezet arra törekszik, hogy a városban olyan környezetet, programokat tudjon biztosítani, ahol a gyerekek tartalmasan el tudják tölteni a szabadidejüket.

Megszakítás