Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tisztújítás, pályázati siker a Kistérségi Társulásnál

Szél István, Székkutas polgármestere sajtótájékoztatón számolt be a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás vezetésében történt változásokról, valamint a Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációját célzó „Lépcsőről lépcsőre” című projekt sikeréről. A pályázatban résztvevő konzorciumi partnerek több mint 29 millió forintot nyertek a sajátos nevelési igényű gyermekek inkluzív nevelésére.

A HTKT döntéshozó szervét, a Társulási Tanácsot a társuláshoz tartozó települési önkormányzatok polgármesterei alkotják. Mivel a 2012. szeptember másodikai időközi polgármester-választás eredményeképpen Almási István személyében Hódmezővásárhelynek új polgármester lett, szükségessé vált a tisztújító ülés összehívása.

A Társulási Tanács tagjaként Hódmezővásárhely képviseletében Almási István polgármester, Mártély képviseletében Balogh Jánosné polgármester, Mindszent képviseletében Zsótér Károly polgármester és Székkutas képviseletében Szél István polgármester részvételével sor került a Társulási Tanács elnökének, illetve első számú elnökhelyettesének megválasztására.

– A Hódmezővásárhelyi Kistérségi Társulás megtartott tisztújító ülésén jómagamat, Szél Istvánt választottak meg a kistérségi társulás elnökévé, az első számú elnökhelyettesévé pedig Almási István polgármester urat, és a második számú elnökhelyettes maradt továbbra is Balogh Jánosné, Mártély polgármester asszonya – mondta Szél István, Székkutas polgármestere, a HTKT új elnöke.

Szél István elmondta, szeretne a korábbi testülethez és vezetéshez hasonló eredményes munkát végezni, hiszen Lázár János vezetése alatt több mint kétmilliárd forint támogatást sikerült a kistérségi társulás intézményeinek fejlesztésére, oktatási programokra, oktatásfejlesztésre fordítani.

Jelenleg is 8 pályázaton dolgoznak, amelyekkel 570 millió forint fejlesztési forrást nyerhetnek a kistérség településeinek, és amelyek elsősorban az oktatási és szociális intézményrendszer fejlesztését célozzák.

A sajtótájékoztatón egy pályázati sikerről is beszámolt a társulás új elnöke.

– Van egy örömteli hírünk is, egy pályázati siker, ami a sajtótájékoztató második apropója. Egy TÁMOP 3.4.2.-es, a Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja című pályázati kiírás, Lépcsőről lépcsőre című projektje, amelyben közel 30 millió forintot, 29, 4 millió forintot nyert meg a kistérségi társulás. Ennek keretében a Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda, mint konzorciumvezető gesztor intézmény, a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény, valamint a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon partnerségével vesz részt a projektben – mondta Szél István.

A 2012. szeptember 1. és 2013. november 30. között megvalósuló projekt célja, hogy a konzorcium alkalmassá váljon a sajátos nevelési igényű gyermekek inkluzív oktatására, hogy a befogadó iskolai nevelés személyiségre orientált legyen. A program során megújul az iskolák pedagógiai gyakorlata, megvalósul a különböző képességű és tanulási szükségletű gyermekekhez való alkalmazkodás.

Az intézmények fontos feladata, hogy az átlagostól eltérő képességű gyermekek is megtalálják a helyüket a munkaerő-piacon. Ennek egyik feltétele, hogy a különböző intézménytípusokba vezessék át az SNI-s tanulókat és pályaorientációs programokat szervezzenek a számukra.

Megszakítás