Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tíz település részvételével Hódmezővásárhelyen alakul meg a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége

Nemzetközi példákhoz hasonlóan kezdeményezi Hódmezővásárhely a Magyar Kerámiavárosok Szövetségének megalakulását. A csatlakozási szerződés megkötésére és a témával kapcsolatos szakmai egyeztetésre pénteken délelőtt kerül sor a Városháza dísztermében. A konferenciára többek között francia, olasz és spanyol vendégek is elfogadták a meghívást.

A 12 európai város részvételével zajlott Ceramica pályázat zárórendezvényén fogalmazódott meg, hogy Magyarországon is szükség lenne a kerámiavárosok összefogására. Az elképzelés kidolgozásra került, a létrejövő szövetség május 18-án, pénteken már alakuló ülését tartja Hódmezővásárhelyen.

– Európában négy országban van ilyen szervezet: Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Romániában. A közgyűlés a szakemberekkel együtt arra az álláspontra jutott, hogy jó lenne, ha a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége is megalakulna, hiszen így még jobban bele tudnánk kerülni a nemzetközi körforgásba – mondta Almási István alpolgármester.

Összesen tíz település csatlakozásával jöhet létre a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége, melynek köre később bármikor bővíthető lenne.

– Gödöllő, Hódmezővásárhely, Hollóháza, Karcag, Kecskemét, Magyarszombatfa, Mezőtúr, Pécs, Sárospatak és Zalaegerszeg is itt szeretné aláírni az együttműködési megállapodást. Ezek között vannak olyan városok, ahol csak a hagyományos kerámia van, de olyanok is akadnak, mint Kecskemét, Pécs és Hódmezővásárhely, ahol a hagyományos kerámia mellett a művészi kerámia is szerepet kap – tette hozzá az alpolgármester.

A csatlakozó városok mellett a konferencián részt vesz Pannonhalmi Zsuzsa, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke és Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikus. A találkozón lehetőség nyílik a francia, az olasz és a spanyol tapasztalatok átadására, hiszen mindhárom országban jól működik a kerámiavárosok szövetsége, ezért képviselőik is eljönnek Hódmezővásárhelyre.

Megszakítás