Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tizenkét éves a hódmezővásárhelyi Kezek Dicsérete kiállítás

Idén is megrendezték a Kezek dicsérte című kiállítást a Belvárosi Fazekas házban. Az érdeklődők a kerámiák mellett hímzett, gyöngyből készült és tűzzománc alkotásokat is megcsodálhattak. A tárlatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Parragh László nyitotta meg. 

Idén tizenkettedik alkalommal rendezett közös kiállítást Ambrus Sándor fazekasmester a társszakmák jeles képviselőivel. A házigazda, a Hímzőműhely, Kerekes Ibolya gyöngyfűző és Szabóné Tóth Hilda tűzzománc készítő olyan magas szinten művelik hivatásukat, hogy valamennyien Magyar Kézműves Remek-díjjal büszkélkedhetnek.

– Ma fontos sorsforduló előtt áll a népi iparművészet. Újabb szemléletváltásra, kereskedelmi kapcsolatokra, megfelelő támogatásra és széles körű ismeretterjesztésre van szükség ahhoz, hogy ne csak a lovas nomád tarsolyok másolatai, vagy a csodaszarvas turul sámán dobok újrateremtő alkotásai terjedjenek el, hanem mellettük a szintén évszázadok során kialakult magyar népművészet is tovább élhessen – mondta Almási István polgármester.

Az idei kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Dr. Parragh László jól ismeri az Ambrus Sándor által készített alkotásokat, de még soha nem járt házában és műhelyében, ezért is tett örömmel eleget a meghívásnak, még családi szokásokat is elárult a közönségnek.

– Mi például húslevest rendszeresen Ambrus Sándor által készített fazékban szoktunk főzni, hagyományosan a gáztűzhelyen. Egyébként azt is meg kell mondjam, hogy egészen más ennek a húslevesnek az íze, mint, ami egy sima fémfazékban rotyogna. A kézművességnek ez is egy nagy jelentőssége, hogy a mindennapi életet színesebbé és szebbé tudja tenni – mondta dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Csak az érdemelheti meg a Magyar Kézműves Remek-díjat, aki olyan tárgyakat készít, amelyeket ténylegesen lehet használni, egyediek és nem mellesleg minőséget képviselnek. Ambrus Sándor ezt az elismerést már hétszer érdemelte ki, sőt a vásárhelyi fazekasmester elnöki aranyéremben is részesült.

Megszakítás