Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a képzőművészeti szimpóziumot

Megkezdődött a 14. képzőművészeti szimpózium Hódmezővásárhelyen. Idén is a vásárhelyiek mellett vidéki és budapesti művészek alkotják a résztvevők körét. A két hétig tartó munkafolyamatnak az a célja, hogy a nagy múltra visszatekintő vásárhelyi festőiskola hagyományaiból kiindulva sokszínű alkotások szülessenek.  

Újra az egyik vendéglátóhelyen találkoztak a képzőművészeti szimpóziumra érkező művészek, akik lehetőséget kaptak arra, hogy a következő két hétben csak az alkotással foglalkozzanak. A vendégeket Almási István polgármester fogadta.

– Amit a kultúrára áldozunk, az mindig visszatérül, bár lehet, hogy nem azonnal, hanem csak néhány év múlva. Éppen ezért Hódmezővásárhelyen a hagyományokra építve, hiszen a 60. Őszi Tárlatot is sikerült megrendezni, feltétlenül fel kell karolni a jövőben is a művészeti szimpóziumokat – mondta Almási István polgármester.

Az idei képzőművészeti szimpózium is a helyi alkotókból és a Sensaria Egyesület által delegált művészekből állt össze. Így Kéri László, Blaski Márta, Sonkoly Tibor, Nagy Attila, V. Nagy Nándor, Bíró Botond, Balogh Gyula, Bodor Zoltán, Szabó Ábel, Horváth Roland, László Dániel és most először Jakucs János is résztvevője a két hetes munkafolyamatnak.

– A városban élő képzőművészek részvételével illetve a budapesti vagy az ország más részéről a művészek idehívásával, és itteni együttmunkálkodásával lehet fenntartani azt a fajta szakmai rangot, amit Vásárhely kivívott magának az elmúlt 40-50-60 évben – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

A két hétig tartó munkafolyamatnak az a célja, hogy a nagy múltra visszatekintő vásárhelyi festőiskola hagyományaira támaszkodva és ezeket újra értelmezve sokszínű alkotások szülessenek. A művészek idei terméséből jövőre rendeznek majd beszámoló kiállítást a Tornyai János Múzeumban.

Megszakítás