Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Több millió forintos támogatás a temetők rendbetételére

Mostantól aszfaltos út vezet a ravatalozóig a hódmezővásárhelyi katolikus temetőben. Az egyház saját forrásai mellett élt az önkormányzat támogatásával, ezért halottak napján rendezett környezet fogadja a sírkertbe látgatókat. A város, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is segített rendbe tenni a temetőket.

Bár a temetők egyházai tulajdonúak, az önkormányzat minden évben segít, hogy halottak napjára a sírkertek rendezettek legyenek Hódmezővásárhelyen. Idén a város közel 4 millió forint támogatást biztosított minderre.

– 25 közmunkás asszony végzi a gyomlálást, söprést illetve takarítja a sírok közötti helyet. 17 közmunkás férfi pedig a fűnyírást, a fanyesést. Ezen kívül a konténerek elszállításáról is gondoskodik az önkormányzat, és természetesen mindezzel párhuzamosan a díszsírhelyeket is rendbe tesszük – mondta Almási István, Hódmezővásárhely polgármester.

Azoknak a temetőknek nyújt segítséget az önkormányzat, amelyek elfogadják. A katolikus egyházzal a városnak sikerült megállapodást kötnie. Az együttműködéssel korábban megújulhatott a ravatalozó és előtere. Mostanra pedig az a 300 méter aszfaltozott út is megépült, amelyen ezt a létesítményt, a Jókai utca felől el lehet érni. Továbbá a csőszház helyén egy, új útalap is elkészült. A cél az, hogy a 20 hektáros terület egyre szebb kegyeleti parkká alakuljon.

– Hálás szívvel köszönöm meg az önkormányzat és a polgármester támogatását a katolikus temetőben. Minden évben saját forrásból igyekszünk, amit tudunk, biztosítani. Több mint 30- 40 év mulasztását kell bepótolni – mondta Németh László esperes.

Fekete Ferenc önkormányzat képviselő szerint nagyon fontos a sírkertek rendezettsége.

Nemcsak hódmezővásárhelyiek látogatnak ki a temetőkbe halottak napja környékén. Akár milyen messze van szerettünk, elutazunk a sírhelyhez. Fontosnak tartjuk, hogy aki Hódmezővásárhelyre érkezik a katolikus, vagy bármelyik temetőbe, ne egy szomorú bizonyítvánnyal a zsebében menjen el, hanem megelégedéssel – mondta Fekete Ferenc önkormányzati képviselő. Hozzátette: a katolikus temetőben 12 millió forintos önkormányzati támogatással újult meg út.

A sírkertek állapota sokakat érdekel, az ezzel kapcsolatos konzultáción eddig mintegy 600-an mondták el véleményüket. A válaszolók többsége az utak és a sírok közötti részek rendbetételét szorgalmazza, illetve azt, hogy az önkormányzat is legyen résztulajdonosa a temetőknek.

 

Megszakítás