Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Több mint 200 dohányos szokott le az EVP segítségével

Szigorodtak a dohányzásra vonatkozó szabályok januártól, de emelkedett a dohánytermékek ára is. Egyre többen szeretnének megszabadulni káros szenvedélyüktől. A vásárhelyieknek ebben az EVP és az önkormányzat szakmai és anyagi támogatást is nyújt. Fél év nemdohányzás már kimutatható változást jelent az egészségi állapotban. 

Egy 2008-as hódmezővásárhelyi felmérés szerint a férfi lakosság 43, míg a női lakosság 28 százaléka dohányzik. Ez az arány jellemző az egész magyar társadalomra, ami alapot adott a törvénynek, amely idén januártól lépett életbe, s korlátozza a dohányzás lehetőségét. A törvény ellenzői szerint a dohányzás megtiltásával nem lehet eredményt elérni – a szakember azonban erről másként vélekedik.

– Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy bemenjen az ember egy étterembe úgy, hogy ott ne dohányoztak volna. Tíz év alatt elég szép változások voltak, s ennek nagy része a tiltáson alapszik, tehát én úgy gondolom, hogy a tiltás jogos, és lehet is ezzel eredményt elérni – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

Az Egészséges Vásárhely Program a kezdetektől az egészségmegőrzést tűzte zászlajára, amelynek része a dohányzás visszaszorítása érdekében folytatott harc is. Nem véletlen, hogy a törvény kidolgozásánál is szerepet vállalt az EVP: közel négyéves tapasztalataikat osztották meg a törvényalkotókkal. A jelenlegi jogszabály ismeretében számukra nem tűnik illúziónak annak reménye, hogy a most felnövekvő generációból már kevesebben cigarettáznak majd.

– Nagyon fontos, hogy a felnőtt lakosság körében csökkenjen a dohányzás, de a legfontosabb, hogy a fiatalok már ne szokjanak rá a dohányzásra – tette hozzá az EVP programigazgatója.

Az EVP a tiltás mellett segítséget is ad a vásárhelyieknek. Már az óvodás korban megkezdődik a gyermekek felvilágosítása a témában, de  minden korosztály számára léteznek kidolgozott programok. A program keretében már mintegy kétszáz helyi lakosnak sikerült megszabadulnia káros szenvedélyéről. Ehhez nem csak orvosi segítséget kínál az EVP, hanem az egyik gyógyszergyártó céggel és az önkormányzattal közösen komoly anyagi támaszt is biztosít. A programra folyamatosan lehet jelentkezni, így a dohányzók száma egyre csökken Vásárhelyen. Persze az átfogó siker eléréséhez felbecsülhetetlen a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók, a munkahelyi közösségek, az egyén és az egészségpolitika felelőssége.

Megszakítás