Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Több mint 600 millió forintos fejlesztés a hódmezővásárhelyi kistérségben

A vidékfejlesztés részeként 650 millió forint értékben kezdődhetnek beruházások Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason – közölte a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület elnöke pénteken hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Szél István, aki egyben Székkutas polgármestere (Fidesz-KDNP), elmondta: a falumegújítási programban 301 millió forint áll a települések pályázó szervezeteinek rendelkezésére, míg vidéki örökség megőrzésére 348 millió forintot osztottak ki a Darányi Ignác Terv (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) keretében.

E programok 99 százaléka 100 százalékos uniós támogatást élvez, ami azt jelenti, hogy sem az önkormányzatoknak, sem a pályázó civil szervezeteknek nem kell önköltséget fizetniük.

Falumegújítás és -fejlesztés kategóriában Mártélyon négy pályázat nyert, játszóteret, sportpályát és piacot fejlesztenek. Hódmezővásárhelyen egy motokrosszpályát újítanak fel. Székkutason felújítják a temetőt, korszerűsítik a játszóteret, a sportpályát, a piacot, illetve faluközpontot fejlesztenek.

A vidéki örökség megőrzése kapcsán Székkutas és Mártély is nyert támogatást egyházi intézmények felújítására. Hódmezővásárhelyen külterületi régi iskolai épületek újulnak meg, felújítják a Papi-szélmalmot, a téglagyári tanösvényt, a csomorkányi templomromot és környékét, valamint a kopáncsi tanyamúzeumot.

(MTI)

Megszakítás