Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Történelemtudás Egyeteme középiskolásoknak az Emlékpontban

Az Emlékpont és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara nyolcrészes előadássorozatot szervez Történelemtudás Egyeteme címmel. A programnak köszönhetően az ókortól napjainkig egy-egy érdekes témát új megközelítésben mutatnak be főként középiskolás diákokból álló közönségnek. A legutóbbi rendezvényen Papp Sándor egyetemi docens egy új kutatási anyagot ismertetett Bocskai Istvánról.

Az SZTE Bölcsészettudományi Karának oktatói Történelemtudás Egyeteme címmel az ókortól napjainkig tartanak különböző témákban előadásokat az érdeklődőknek. A középiskolás gyerekek körében népszerű a program, hiszen, ha a tananyag ismert is, mindig új megközelítésekkel gazdagodhatnak egy-egy téma kapcsán.

– Bocskairól szólt az előadás, és teljesen új kutatási anyagot ismerhettek meg a diákok. Olyan kutatási anyagról van szó, amelyet még sehol nem közöltek, ugyanis egy kiadásra készülő könyvhöz készítették – mondta Pengőné Cseh Ildikó, tanár.

A szervezők minden korszakból egy-egy érdekes témát választottak ki, például az Anjouk Európáját, vagy az Afrikában élő magyarok kérdését. Az előadások olykor annyira különlegesek, hogy a diákok tovább vitatkoznak a történelmi helyzetek megoldási lehetőségeiről vagy a rendezvényen hallottakról. A rendhagyó történelem órákon a továbbtanulni vágyó középiskolások ízelítőt kapnak egy egyetemi előadás hangulatáról.

– A diákok közül sokan gondolkodnak a történelem szakon illetve a jogon továbbtanulás szempontjából. Itt láthatják, milyen egy egyetemi előadás hangulata. A többség úgy nyilatkozott, hogy nem is gondolta volna, hogy egy történelem előadás ilyen érdekes, ilyen lebilincselő lehet, és úgy telik el negyvenöt perc, hogy észre sem veszi – mondta Pengőné Cseh Ildikó.

Megszakítás