Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Történelmi utazás egy hét alatt az ókortól napjainkig

Véget ért az V. Történettudományi Találkozó a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Az egy héten át tartó program során az ókortól a jelenkor történelméig, különféle témákban, 48 előadótól 52 előadást hallhattak az érdeklődők.

Az V. Történettudományi Találkozó záróakkordjaként régi magyar mondák nyomába eredtek az előadók a hétvégén. Az összehasonlító történettudomány ezzel a témakörrel is foglalkozik, hiszen olyan évszázadok alatt felhalmozódott információk szóbeli továbbhagyományozódásáról van szó, amelyet a korabeli történetírók is használtak. Dr. Szabó Pál történész előadásában a Lehel-monda újraértelmezését adta.

– Egy ilyen hagyománynak azért is indultam a nyomába, mert ha ez ennyi évszázadon keresztül fennmaradt, és elég lényeges hatása volt, akkor valamilyen alapon valós elemei kellett, hogy legyen – mondta dr. Szabó Pál szervező.

A vasárnap zárult egyhetes program során 48 előadó 52 előadását hallhatták a legváltozatosabb témákban a magyar és az egyetemes történelem rajongói. Az előadók a résztvevőkkel kerekasztal beszélgetés során vitathatták meg kérdéseiket a délelőtti és délutáni szekció előadásait követően.

– A legnagyobb érdeklődést az első két nap témája hozta. A hunok kutatása, a népvándorlás kori hun kérdés, illetve ennek összefüggései. Forró Lajos a vajdasági megtorlásokról, a második világháborús kutatásról tartott előadása keretében a kerekasztalunk igen heves vitákat, hozzászólásokat hozott – mondta dr. Szabó Pál.

A nyitott, vegyes látogatottságú előadássorozat közönségének soraiba sok olyan fiatalt is vonzott, akik történészek lesznek, vagy a phd-jükre készülnek, ez utóbbiak előadóként is szerepeltek.

A rendezvényen a gyakorlati történelem jegyében, a kísérleti régészet is helyet kapott három fegyverbemutató erejéig.

Nem a Bethlen Gábor Református Gimnázium volt az egyetlen helyszín a találkozón, hiszen az Árpád-fánál koszorút helyezhettek el a résztvevők, valamint ellátogattak a Hód-tavi csata helyszínére, és a Cseresnyés Kollégiumban vacsorával is kedveskedtek a megjelenteknek.

Megszakítás