Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tóth Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Az 1989-es romániai forradalom vásárhelyi mártírjára, Tóth Sándorra és halálának évfordulójára emlékeztek családjának tagjai, valamint Arad és Hódmezővásárhely vezetői. Az ünnepségen jelen voltak aradi és vásárhelyi diákok is.

Minden évben megemlékeznek Aradon és Hódmezővásárhelyen is a romániai forradalom idején mártírhalált halt Tóth Sándorra, akinek életét egy orvlövész lövedéke oltotta ki az aradi hídon, miközben élelmiszer szállítmányt vitt teherautóján a forradalmároknak. Tóth Sándor sírjánál megemlékezést tartottak a két nemzet képviselői.

– Ez a mai emlékezés rendhagyó volt, mivel Tóth Sándor mártírhalálából új lehetőségek, szinte új élet fakad. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola és az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola testvérvárosi kapcsolatot létesített egymással, és megható volt látni, ahogy a diákok, a két iskola fiataljai elmondják azokat a verseket, amelyet Valentin Voicila, az aradi forradalom legendás vezetője írt Tóth Sándorról – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A sír előtt megtartott megemlékezésen jelen volt Valentin Voicila is, aki októberben, Tóth Sándor születésnapján és az 1956-os forradalmi megemlékezés kapcsán járt legutóbb Vásárhelyen. Ekkor írta harmadik versét a vásárhelyi mártírról, akire mindig nagy szeretettel gondol vissza.

– Nem tudom elfelejteni, hogy 23 évvel ezelőtt ismertem meg, amikor Aradon lőttek mindenfelől. Segítséget hozott, és meghalt értünk. Nem tudom elfelejteni a várost, Hódmezővásárhelyt, annak lakóit és Tóth Sándort, akit ők küldtek nekünk – mondta  Valentin Voicila, az aradi forradalmárok vezetője.

Az eseményre ellátogatott Bognár Levente, Arad alpolgármestere is, aki hősként tekint Tóth Sándorra.

– Megmarad emlékezetünkben Tóth Sándor. Az a mártír, aki ennek a szolidaritásnak a szimbólumává vált a két város, a két nép és a két ország között – mondta Bognár Levente, Arad alpolgármestere.

Tóth Sándor tisztelői számára fontos, hogy a következő generáció is megőrizze emlékét, amelynek alapjait megemlékezéssel fektették le. Az eseményen Bán Csaba mondott imát, aki a romániai forradalom idején ott volt Aradon a segélyadományt szállító konvojban. A tragikus estéről személyes élményeit is felidézte.

Megszakítás