Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Túrázzunk kerékpárral Hódmezővásárhely környékén

Hódmezővásárhely az alföldi közlekedés adta kényelmes kerékpározási lehetőségekkel, 60 kilométernyi bel- és külterületi kerékpárúttal, húsznál is több, bel- és külterületre kidolgozott gyalogos és biciklis útvonallal várja a kezdő és gyakorlott kerékpárosokat.

Hódmezővásárhely az alföldi közlekedés adta kényelmes kerékpározási lehetőségekkel, 60 kilométernyi bel- és külterületi kerékpárúttal, húsznál is több, bel- és külterületre kidolgozott gyalogos és biciklis útvonallal várja a kezdő és gyakorlott kerékpárosokat. Területünkön működik kerékpáros-barát étterem – biciklis menüvel -, de a külterületi útvonalak mentén telepített kerékpáros javító szettek is rendelkezésre állnak szükség esetén. Képzett túravezetőink elkísérik a kerékpárosokat, akik számára túraútvonalakat egyéni kérés alapján is összeállítjuk és túrakerékpárt, vendéglátást, szállást és programokat is biztosítunk.

A számos túraútvonal közül a kerékpárosok figyelmébe ajánljuk a Körtvélyest és Mártélyt érintő túránkat, amely érinti az egykor tanyasi iskolaként működő, nemrég felújított Bodzásparti iskolát, és a Tisza töltésén eléri az egykori csendőrlaktanyát, ahol skanzen mellett az őshonos szürkemarha gulya is megtekinthető. A gáton tovább haladva, Mártélyra megérkezve, a Tisza holtágának csodálatos élővilágát bemutató Bodnár Bertalan Oktatóközpont, az élőhelyeken végigkalauzoló tanösvények, valamint a gyerekek számára játéklehetőséget kínáló kalandpark is várja a túrázókat. A kalandvágyók ladikot, vagy kenut vehetnek igénybe a holtág területének még alaposabb megismerésére. A parton kialakított bográcsozó helyeken akár magunk is készíthetünk harapnivalót, de vendéglátás, sőt, szálláshelyek igénybevételére is van lehetőség.


A másik kiemelt útvonalunk a Csomorkányi úton a XV. századból ránk maradt romtemplomhoz vezeti a kerékpárosokat, ahonnan tovább haladva a Kardoskút térségében épített kilátókból csodálhatják meg a Fehértó természetvédelmi területének gazdag madárvilágát. Innen Kardoskút-Pusztaközpont felé vezet utunk, ahol a környék néprajzi kincseit tekinthetik meg a Múzeum és Olvasókör épületében, majd Kardoskúton az Oncsa-ház és a település első világháborús emlékhelye várja a turistákat. Visszaindulva Vásárhely felé a Nagy Keresztúton érkezünk meg Székkutasra, ahol a Piroska történetéről híressé vált német író, Hugo Hartung emlékszobája tekinthető meg a Művelődési Házban, míg a település múltját az Emlékházban ismerhetik meg a látogatók. Útban Vásárhelyre – a 47-es út mellett épült, biztonságos kerékpárúton tekerve – a Sóshalmi olvasókörnél tehetünk pihenőt, vagy tovább haladva a Sóshalmi Borászatban kóstolhatjuk meg a kellemes, homoki borokat.

A gyalogos és kerékpáros túraútvonalak IDE KATTINTVA megtekinthetők.


Az összes túrával kapcsolatban információ:
Sonkoly Ágnes
Tel.: +36 (30) 871 1022
 
TourInform iroda
Andrássy út 34.
Tel.:+36 (62) 249 350
Fax.: +36 (62) 530 163
E-mail: mailto:hodmezovasarhely@tourinform.huhodmezovasarhely@tourinform.hu

Megszakítás