Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Új együttműködés Hódmezővásárhelyért

Egy dinamikus, emberközpontú várost kell kialakítanunk, ha úgy tetszik
egy helyi kultuszt kell létrehoznunk – mondta évértékelő beszédében dr. Lázár János az Elszármazottak találkozóján, amelynek idén először a Ginkgo-Sas Szálló adott otthont.

Új keretek között és új helyszínen, az alig több mint egy hete átadott Ginkgo-Sas Szállóban került megrendezésre idén az Elszármazottak találkozója.

– Szeretném, ha a találkozó a kötelező nosztalgia és az eredmények szervilis ismertetése helyett egy aktív és eredményes tanácskozássá válna, amelynek keretében nem a múltról beszélgetnénk, sokkal inkább azt vitatnánk meg, milyen legyen a jövő Hódmezővásárhelye. Szeretném, ha minden jelenlévő gondolataival, kritikájával, észrevételeivel, vagy adott esetben a kapcsolati tőkéjével segítené a város boldogulását – indokolta évértékelő beszédében a hagyományoktól eltérést dr. Lázár János.

Jelentősen megváltozott a világ körülöttünk – folytatta beszédét a polgármester. – Kicsi és nyitott ország vagyunk, kulturális és gazdasági értelemben egyaránt. Kénytelenek vagyunk szembenézni azzal, hogy a Nyugat-Európában zajló folyamatok rövidesen hozzánk is elérnek. Érdemes ezért figyelemmel kísérni a világban zajló tendenciákat, mert úgy nem kényszerhelyzetet jelent a változás, hanem lehetőséget hordoz, amellyel élni tudunk. Európa számos részén láthatjuk: az ember, az emberi erőforrás, az individuum felértékelődik, miközben a közösségi élet is átrendeződik. Míg az elmúlt években az urbanizáció volt a társadalmi berendezkedés leginkább meghatározó tendenciája, addig ma azt láthatjuk: egyre nagyobb teret hódít a vidéki lét. Ez felteszi nekünk a kérdést: milyen szerepet kaphat Hódmezővásárhely? A város logisztikai körülményei az elmúlt években jelentősen javultak, a távolságok csökkentek. Ha a lehetőségeinket számba vesszük elsőként be kell látnunk: 3-4 éven belül Hódmezővásárhely nem kerülheti el, hogy szövetséget kössön a Dél-alföldi régió nagyobb városaival, de ezek a települések sem kerülhetik el a szövetséget Vásárhellyel, mert csak összefogással lehetünk versenyképesek – öszegezte a város első embere.

Az országos politikáról szólva elmondta: az áprilisi választások bizonyossá tették, hogy Magyarországon elemi igény van a változásra, amelynek az elmúlt 20 év csalódásaiból és az elmúlt 8 év hibáiból erednek a gyökerei.

– Alapvető változásokra van szükség országosan és helyi szinten is – fűzte tovább a gondolatmenetet a politikus. – A pénzügyi spekulációk világából vissza kell térnünk a munka világába. A városokban az elmúlt néhány és az elkövetkező 3-5 évben az uniós források olyan fejlesztéseket tettek lehetővé, amelyekkel meg lehet változtatni egy város infrastrukturáját, ritmusát. Ezeket a forrásokat meg kell pályázni, le kell hívni és a közösség igényeihez igazítva fel kell használni. Ezzel azonban még nem adunk választ a jövő legfontosabb kérdésére, ami az ember. Egy dinamikus, emberközpontú várost kell kialakítanunk, ha úgy tetszik egy helyi kultuszt kell létrehoznunk. Vásárhely egy mentalitásában hagyományőrző közösség, ezt kell ötvöznünk a megújulással és az azzal a kezdeményező készséggel, ami olyan kérdésekre keresi a választ – sokszor tabukat döntve –  amelyeket más települések nem mernek felvetni, vagy nem mernek megválaszolni. Ehhez azonban szemléletváltásra, együttműködésre és rengeteg munkára van szükség – fogalmazott dr. Lázár János.

A találkozón ezt követően szó esett a város gazdasági, kulturális, oktatási lehetőségeiről, az infrastrukturális fejlesztésekről a közterületek rendezésaéről karbantartásáról.

– Hódmezővásárhely szövetségesre lelhet a kormányban, hiszen mindig is azokat az értékeket vallotta, amelyeket a jelenlegi kormány képvisel. Ha azonban ez a város nem tárja fel az erőforrásait, nem néz szembe a saját hibáival és a jövő kihívásaival, akkor hiába minden szövetséges – zárta gondolatait a politikus.

A találkozó ezt követően kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Megszakítás