Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Új irányok a külterületi utak karbantartásában

kult_utak

Hódmezővásárhely az ország legnagyobb külterülettel rendelkező vidéki városa, mintegy 800 km külterületi úttal.

A mezőgazdasági vállalkozók és tanyán élők naponta szembesülnek a földutak meglehetősen rossz állapotával, ugyanakkor előrelépés csak összehangolt munkával, minden fél részéről felelős hozzáállással érhető el.

A szerdai napon azzal a céllal hívtuk össze a város jelentősebb földhasználóit és földút-karbantartóit, hogy közös erővel találjunk megoldást a földutak állapotának folyamatos javítására. A konzultáción megtárgyalt problémák és megoldási lehetőségek:

1. A jelenlegi, sokszor kritikus állapotok leginkább a sűrű útszéli növényzetre, az elszántott vízelvezető csatornákra, a helyenként tisztázatlan tulajdonviszonyokra, és a felelőtlen úthasználatra vezethetőek vissza (pl. eső után nehéz gépekkel tönkretett utak).

2. Az önkormányzatnak a DALERD-del egyeztetve arra kell törekednie, hogy A FÖLDUTAKNAK LEGFELJEBB AZ EGYIK OLDALÁN LEGYEN FASOR, hogy ne legyen akadály a gépek találkozásánál, ne tegyen kárt a méretes járművekben, és ne akadályozza az út kiszáradását eső után.

3. HELYRE KELL ÁLLÍTANI és karbantartani a korábban meglévő, de ELSZÁNTOTT CSATORNÁKAT, biztosítva a víz akadálytalan elvezetését. Ehhez a gazdák közreműködése és támogatása is szükséges.

4. Az egyes utakat használók HELYI ÖSSZEFOGÁSÁVAL lehet a helyreállítást, karbantartást leegyeztetni, problémákat jelezni és megoldani. A megbeszélésen jelenlévők már eddig is komoly munkát fektettek az utak állapotának javításában, saját gépeikkel vagy vállalkozó megbízásával – erre az ÁLDOZATVÁLLALÁSRA A TOVÁBBIAKBAN IS SZÜKSÉG VAN, emellett természetesen az önkormányzat a koordinálással, szakmai segítséggel és korlátozott anyagi lehetőségeivel maga is segíteni fog – elsősorban azon rászoruló tanyasi lakosok és gazdák érdekében, akik MAGUK IS AKTÍVAN ÉS ÖNZETLENÜL részt vesznek a környezetük rendbetételében.

5. Minden úthasználónak, gazdálkodóknak és a vadásztársaságoknak is, fokozottan figyelniük kell, hogy ESŐ UTÁN NE MENJENEK RÁ AZ UTAKRA A GÉPEIKKEL, mert ezzel ellehetetlenítik a későbbi személygépjármű-forgalmat. Felelős közösségek megszervezésével nemcsak az állítja helyre a károkat, aki okozta, de a károkozás józan hozzáállással meg is előzhető.

6. Az önkormányzat AUGUSZTUS 28-i regisztrálási határidővel BESZERZÉST ÍRT KI a külterületi utak GRÉDEREZÉSÉRE, felületének helyreállítására és karbantartására (bakhátas felület kialakítása a víz elvezetésére, csatornákba való lefolyás biztosítása, felület kiegyenlítése).

A korábbi gyakorlattal ellentétesen nem egy fövállalkozó közbeiktatásával, hanem a munkát végző vállalkozókkal közvetlenül, HATÉKONYABBAN TERVEZÜNK LESZERZŐDNI, valamint a befektetett munka tartós optimalizálása érdekében nem egy alkalomra, hanem megadott hosszúságú utak TÖBB ÉVRE történő karbantartására – így az első évben befektetett többletmunkák a következő időszakban a JOBB ÚTMINŐSÉGGEL megtérülnek, nemcsak az úthasználók, hanem a felelős vállalkozó számára is.

A konzultációt szeptemberben FOLYTATJUK, a város külterületének négy kerületére külön-külön is egyeztetve a földút-javítási igényeket, a forgalom és a környező használók felelős együttműködésének arányában.

Ahogy más területeken is, itt is célunk a FELELŐS KÖZÖSSÉGEK ÉPÍTÉSE, az önzetlen hozzájárulások fenntartása mellett az összefogás és fejlesztés támogatása a város eszközeivel és a munka megszervezésével.

Köszönöm a megjelentek aktív részvételét:

dr. Márki-Zay Péter
polgármester

Megszakítás