Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Új közlekedési rend a sétálóutcán

A lakókkal és az üzlettulajdonosokkal való közös egyeztetés után alakította ki az önkormányzat a város új sétálóutcájának közlekedési rendjét. Az adott szakaszra gépjárművel behajtani csak engedéllyel lehet, a kerékpár közlekedést nem korlátozták.  

Szeptember elsején új belváros született a Rapcsák András utca elején, amely a Szőnyi utcától a Deák Ferenc utcáig tartó szakaszt jelenti. Több mint négymilliárd forintból megújultak a belváros kulturális intézményei és közterei is. Teljesen új burkolatot kapott az utca ezen szakasza, új padok, szemetesek, új betelepített növények lettek kihelyezve a mai kornak elvárható tájépítészeti szellemben. Ennek következtében az utca forgalma is jelentősen megváltozott.

– A valamikori 45-ös számú főút forgalmát korlátoztuk és az ottani üzlettulajdonosokkal egyeztetve arra a döntésre jutottunk, hogy a lakók és az üzlettulajdonosok hajthatnak be erre az útszakaszra, ami most már egy sétálóutca. Szeptember 11-én ülésezett a Közlekedési és Közbiztonsági Szaktanácsadó Testület, erre meghívást kaptak az üzlettulajdonosok. Velük egyeztettük le az utca forgalmát, a forgalmi helyzet kialakítását – mondta Ékes József, a Városüzemeltetési Csoport vezetője.

A frissen kialakított végleges rend szerint csak azok hajthatnak be, akik engedéllyel rendelkeznek. Engedélyt az ott lakók kérhetnek vagy azok, akik indokolni tudják, miért akarnak ott gépjárművel közlekedni. Az utca egyirányú lett, vagyis a Mária Valéria utca felől nem lehet behajtani. A kerékpáros közlekedést azonban nem korlátozták, mivel részükre külön sávot alakítottak ki.

– Az üzletekhez csak engedéllyel lehet behajtani, és az áruszállítás is csak engedély alapján végezhető. A teherforgalmat 3,5 tonna fölött szabályoztuk oly módon, hogy ezek a járművek csak reggel négy és hét óra között közlekedhetnek ezen a szakaszon – tette hozzá Ékes József.

A Szegfű utca közlekedése a beruházás után is egyirányú maradt, oda csak a Deák Ferenc utca felől lehet behajtani. A környék parkolási rendje egyelőre nem változik.

Megszakítás