Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Új technikákat tanult Marcsi a Belvárosi Fazekasházban

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ meghívására, Barát Mária először a Vakok és Gyengénlátók Speciális Szakiskolájával érkezett Hódmezővásárhelyre. A kirándulás során nemcsak Vásárhely népi kiállítóhelyeit látogatták meg a fiatalok, de ellátogattak Ambrus Sándor fazekas belvárosi műhelyébe is, „Marcsiban” ekkor fogalmazódott meg, hogy tanult szakmáját háromnapos nyári gyakorlaton fejlesztené tovább a helyi mesternél.

Az új AGÓRA intézmény a fogyatékkal élők számára is szeretne programokat biztosítani, éppen ezért mindent megtesz, hogy régi és új intézményeit erre alkalmassá tegye. A Vakok és Gyengénlátók Speciális Szakiskolája a múzeumpedagógia témakörében speciális képzéssel is foglalkozik, amellyel a közművelődési szakemberek munkáját segítik. Ennek keretében elektronikus oktatási programokat kapott a vásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, amelyek segítségével elsajátíthatták a speciális tárlatvezetés technikai fogásait. Az együttműködés során kaptak meghívást a szakiskola diákjai és pedagógusai, akik Hódmezővásárhely népi kiállítóhelyeire látogattak el.

 

– Nagyon sikeres volt ez a látogatás, mert akkor ígéretet kaptunk, hogy több jeles napi programunkhoz is szívesen csatlakoznának. Megbeszéltük, hogy milyen apró fogásokkal tudnánk még tökéletesebbé tenni a fogadásukat – mondta Sonkoly Ágnes, a BMK programszervezője.

A látássérültek számára tartott tárlatvezetést a tolerancia szempontjából is fontosnak tartja az intézmény, hiszen a közös rendezvények segítségével a látók közvetlen kapcsolatba kerülnek a sérültekkel, átérezhetik helyzetüket.

Barát Mária, népi fazekas először a Vakok és Gyengéntlátók Speciális Szakiskolájának csoportjával érkezett Vásárhelyre. Az idegenvezetés része volt többek között az Ambrus Sándor fazekas, népi iparművésznél tett látogatás.

– Mivel a szakiskolának az egyik fő profilja, hogy fazekasságot is mesterségként tanítják OKJ-s képzés keretén belül az ottani diákoknak, ezért természetes volt, hogy a vásárhelyi fazekasságot egy kicsit mélyebben mutassuk be nekik, Ambrus mester vállalta, hogy fogadja  a diákokat – mondta Sonkoly Ágnes.

A Belvárosi Fazekasműhelyben Marcsi kérte, hogy újabb három napra eljöhessen nyári gyakorlatra, továbbképzésre.

– Az OKJ-s bizonyítványt 2008-ban kaptam, ezzel még nincs vége a tanulásnak. Ezt folyamatosan kell tanulni, folyamatosan korongozni kell, csinálni kell, ha van egy olyan ember, aki tud mutatni új fogásokat, technikákat. Fontos a kitartás, hogy túléljük a kudarcokat – mondta Barát Mária, népi fazekas.

Kancsó, kiöntő, váza, tányér, süteményes tál és kaspó – többek között ezek kerültek ki a három nap alatt Barát Mária keze alól.

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ tervei között szerepel, hogy a programot a fogyatékkal élők más csoportjaira is kiterjeszti.

Megszakítás