Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Újabb 27 millió forintos támogatás Hódmezővásárhelynek

Huszonhét millió forintot nyert Hódmezővásárhely az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Alfa pályázaton, melyet az Alföldi Galéria állandó kiállításának korszerűsítésére és bővítésre fordíthat. Az összeget jelképesen L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át  Almási István alpolgármesternek az Óbudai Múzeum Textilipari Gyűjteményében.

Az önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai munkájának támogatására hozta létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma az úgynevezett Alfa –programot, amelyen idén öt település, hat szakmai programja szerepelt sikeresen, köztük Hódmezővásárhely is.

– Hódmezővásárhely önkormányzata az elmúlt egy évtizedben kifejezetten innovatívan állt a múzeumi területhez, ami nagyon ritka, hogy valaki ilyen ambíciókkal próbáljon saját erőből múzeumokat létrehozni. Gondoljanak csak arra, hogy az Emlékpontot is megvalósították, és így már két olyan múzeuma van a városnak, melyet az önkormányzat tart fenn. Ezt nagyon dicséretesnek és példaértékűnek tartom, ezt a munkát folytatni kell, mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.

Az Alfa –Program keretében idén összesen 166 millió forint került kiosztásra, melyből Hódmezővásárhely 27 millió forintot kapott az Alföldi Galéria állandó gyűjteményének felújítására és bővítésére. Az összeget jelképesen L. Simon László kultúráért felelős államtitkár Almási István alpolgármesternek adta át a Textil Múzeumban. Bár az Alföldi Galéria egy részét felújították az elmúlt évben, de ez nem érintette az emeleti térben lévő, 1985-ben megnyílt az Alföld művészete című kiállítást, így az elnyert összeget most erre a célra fordítják.

– Nagyon szép dolog az, hogy 1945 előtti festők, tehát a 19. század végi illetve a 20. század eleji festők munkáit már be tudtuk mutatni, de gyakorlatilag azok, akik immár 50- 60 éve részt vesznek az Őszi Tárlatokon, azoknak nem szerepel alkotása az állandó gyűjteményben. Ezzel a támogatással úgy érzem, hogy az emeleti helyiségeket fel tudjuk újítani és méltó helyre kerülhetnek ezek az alkotások, amelyekkel a múzeum vagy számos vásárhelyi intézmény már rendelkezik, így végre a közönség is láthatja majd őket, mondta Almási István alpolgármester.

A budapesti ünnepségen Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója is részt vett, aki a pályázat szakmai programját részletezte. Az Alföldi Galéria emeleti termeinek világítását és burkolatát is korszerűsíteni kell, de a fő cél a meglévő tárgyak állagmegóvása lesz.

– A pénz jelentős részét a műtárgyak restaurálására és bizonyos kiállítási tárgyak megújítására szeretnénk fordítani. A költségek további döntő részét pedig a Wiener- gyűjtemény bemutatása viszi majd el, mondta Nagy Imre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő ősszel, éppen a 60. Őszi Tárlattal egy időben nyílhat meg az Alföldi Galéria megújított állandó tárlata.

Megszakítás