Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Újabb pályázati lehetőség gazdák részére

A következő hónapokban több fontos pályázat is megjelenik a Darányi Ignác Tervben, így többmilliárd forintra pályázhatnak a gazdák. Mivel közeledik a 2007-2013 közötti programozási időszak vége, ezért először a beruházási jellegű támogatásokat hirdeti meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy legyen idő kivitelezni az elképzeléseket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium napokon belül harmadszor is meghirdeti a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A korábbi fordulók tapasztalatait a tárca beépítette a pályázati kiírásba. A gazdák összesen 4 milliárd forintot igényelhetnek gazdaságuk elindításához. Ezt a támogatást rugalmasan használhatják fel a termelők, hiszen például termőföl vásárlására vagy az állatállomány bővítésére is fordíthatják. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot kaphat. A kérelmeket július 16. és augusztus 16. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást, ezért a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett céloknak megfelelő kritériumrendszert állított fel a pályázóknak. A tárca célja, hogy helyreállítsa a növénytermesztés és az állattartás felborult arányát, így a pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők. Szintén előnyt élveznek a kertészek, hiszen ez az élőmunka-igényes ágazat növeli a foglalkoztatást. Több pontot kapnak majd azok a pályázók is, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Pluszpont jár annak az ifjú gazdának is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él. A kritériumok alapján a jelentkezők felmérhetik esélyeiket a pályázaton.

Június 22-től már lehet támogatási kérelmeket beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére is, a pályázat keretösszege ötmilliárd forint. A mezőgazdasági termelők három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintra pályázhatnak. A jelentkezők minimum 2,5, maximum 100 millió forintot igényelhetnek; ez a támogatási plafon is jelzi, hogy a Nemzeti Vidékstratégiával összhangban elsősorban a helyi termékek feldolgozását segíti a pályázat. Vágópont létesítésére legfeljebb 30 millió forintot, termelésirányítási szoftverekre és hardverekre 10 millió forintot lehet kérni. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-50%-a lehet.

A támogatást a versenyképesség javítására, a termékszerkezet átalakítására, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás ésszerűsítésére, az üzemirányítás korszerűsítésére, illetve vágópontok kialakítására lehet felhasználni. Többek között a hús, a zöldség-gyümölcs, a tejtermékek és a gyógynövények feldolgozására, vagy malomipari beruházásokra igényelhetnek támogatást a jelentkezők.

A következő időszakban a tárca hónapról hónapra hirdeti meg a pályázatokat: a közeljövőben várható a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítását és az állattartó telepek korszerűsítését segítő kiírás, illetve a GAZDANet program. Szeptemberben a vidéki örökség megőrzésére és falufejlesztésre is lehet majd pályázni.

Megszakítás