Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Újra felcsendült a 116 éves orgona hangja

A Református Ótemplom felújítása óta most először, egy adventi koncert keretében szólalt meg a templom 116 éves orgonája. Dr. Karaszon Dezső nemzetközileg is elismert orgonaművész ülhetett először a hangszer mögé.

A Református Ótemplom orgonáját Oláh Ferenc, egykori gyülekezeti tag adományozta a templomnak még 1896-ban. Az épület nemrégiben befejeződött külső-belső felújítása során a hangszer is teljesen megújult, 20 millió forintot költöttek rá. Ez, illetve az adventi várakozás időszaka adta az apropót, hogy egy koncert keretében szólaljon meg ismét a 116 éves orgona. Dr. Karaszon Dezső orgonaművész megtiszteltetésnek érezte, hogy ő lehetett az első, aki dallamokat csalhat ki a hangszerből a nagyközönség előtt.

– Számomra annál is izgalmasabb, mert én a régi állapotában is ismertem a templomot és az orgonát is. Innen pár kilométerre nőttem fel. Én Mártélyon voltam kisgyerek, tehát egészen régi emlékek kapcsolnak a környékhez, a templomhoz is. És aztán amikor orgonálni kezdtem, érdeklődéssel ültem rá, s most nagyon örülök, hogy megújult állapotában érinthetem. Én régóta tudom, hogy ennek a hangszernek mit kell tudnia, s emlékszem arra, hogy ennek hány százaléka volt tényleg valóság. Most nagyon örülök, hogy ezekkel szabadon gazdálkodhatom ezen a koncerten, mert ezek valóban itt vannak – mondta a művész.

Az egy órás koncertet dr. Karaszon Dezső változatos zenei művekkel töltötte meg, a 17. századtól napjainkig válogatott a darabok között, sőt két adventi és egy karácsonyi dal is felcsendült azt üzenve, hogy az ünnep igazi értékére akkor lelhetünk rá, ha többet figyelünk egymásra, magunkra, legbelülre.

– Ebben az orgonazene is tud segíteni. Az elcsöndesedés egy hatalmas hatalom, egy gyógyszer, és a karácsony annak ér többet, aki ezt a gyógyszert kész magához venni – tette hozzá dr. Karaszon Dezső.

Megszakítás