Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Újra kell értelmezni Kohánt

Kohán György életművéből nyílt kiállítás a Tornyai János Múzeumban. A vásárhelyi tárlaton a gyulai Kohán Képtár kollekciójából közel 50 festményt lehet megcsodálni. A mára már ikonikussá vált alkotások mellett a derűsebb színvilággal és festői látásmóddal készült munkák is tetten érhetők. Az anyag azért kapta az Újra felfedezett Kohán címet, mert a művészettörténészek szerint eljött az idő munkássága újraértelmezésének.

Kohán György 1910-ben Gyulavárin született, majd Glatz Oszkár növendékeként a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Rövid Párizsban töltött idő után a festőművész a harmincas évek közepén Hódmezővásárhelyen telepedett le, ahol az Andrássy utcai műteremben  dolgozott. A festőművész előtti főhajtás ezért az itt elhelyezett emléktábla előtt kezdődött, majd ezt követően nyílt meg a munkásságát bemutató kiállítás a Tornyai János Múzeumban.

– Úgy gondolom, hogy nem lehetünk semlegesek egy ilyen súlyú alkotóval kapcsolatban, ahogyan nem lehetünk műveivel szemben sem. Kötelességünk felhívni a figyelmet és e nagy, de örömteli felelősség nyílván azt a két települést terheli leginkább, melyekhez igazán kötődött Kohán György. Szülővárosát, Gyulát és élete másik meghatározó helyszínét, Hódmezővásárhelyt – mondta dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

A gyulai Kohán Képtár a festőművész több száz munkáját őrzi. Jelenleg a kiállítóhely felújítás alatt áll, ezért most adódott lehetőség arra, hogy Kohán György életművéből válogatást láthasson a vásárhelyi közönség. 2010-ben volt az alkotó születésének 100. évfordulója, a város már akkor szerette volna az évfordulót megünnepelni, de a helyi múzeumok korszerűsítése javában zajlott, így a már felújított Tornyai János Múzeum adhat helyet az Újra Felfedezett Kohán címet viselő tárlatnak. A művészettörténész szakma úgy látja, eljött az idő a festőművész munkásságának újraértelmezésére.

– Ennek a közel ötven műből álló anyagnak a rendezési szempontjaiban egy laza kronológiai és egy markáns tematikai csoportosítás érvényesül, amely biztos támpontot nyújt az életmű sajátos feltárására – mondta Almási István polgármester.

Ezen a kiállításon a mára már ikonikussá vált alkotások mellett a derűsebb színvilággal és festői látásmóddal készített festmények is tetten érhetők. Bár ezeken a képeken még látszik az útkeresés, Nagy Imre művészettörténész szerint éppen ezek az apróságok teszik különösen izgalmassá Kohán György egész életművét.

 

Megszakítás