Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Újra ülésezett a vásárhelyi Operatív Stáb

covid

A járványügyi helyzet és a magas esetszámok, illetve a vírus Vásárhelyen való megjelenése is indokolja, hogy újra hetente ülésezzen az Operatív Stáb.

ÓVODÁK:
Múlt héten csütörtökön derült ki, hogy a Nádor utcai óvodában megjelent a vírus, ezért minden ott dolgozót és oda járó gyereket tesztelnek. Az Operatív Stáb értekezletén Borsiné Csontos Ilona elmondta, hogy pénteken megtörtént az első teszt levétele. A 20 dolgozóból 15 az ügyfélkapuján keresztül meg tudta nézni az eredményeit, nekik NEGATÍV az első tesztjük.
Mivel kontaktkutatás eredményeképpen kerül sor a tesztelésre, ezeknek a költségeit nem a dolgozók vagy a szülők kell állják.
Borsiné Ilona a megbeszélésen még elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával folyamatosan tartja a kapcsolatot, akik megdicsérték úgy az óvoda, mint az önkormányzat helyes irányba tett intézkedéseit.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is vizsgálódott a Nádor utcai óvodában és mindent rendben találtak. Ettől függetlenül egy hidegködös fertőtlenítést is elrendeltek az épületben.
A Nádor utcai ovisok nagyon ügyesek voltak a pénteki tesztelés során, bár a szülők nem tudnak ott lenni velük.

RENDŐRSÉG:
Szabó Zsolt rendőrkapitány elmondta, hogy jelenleg Hódmezővásárhelyen 41 személy van hatósági karanténban és több megkeresés is érkezett, hogy a vonatokon, buszokon a maszkhasználatot fokozottan ellenőrizzék.

POLGÁRMESTERI HIVATAL:
Dr. Tatár Zoltán jegyző a polgármesteri hivatal életében újra bevezetett óvintézkedéseket sorolta fel, azaz a kötelező maszkhasználatot, a távolságtartást és a fokozott fertőtlenítést.
Elmondta, hogy az ügyfélszolgálaton védőplexit szerelnek fel, illetve a folyosók ismét lezárásra kerülnek, az ügyfeleket a közös ügyfélszolgálatra várják, ahol kollégáink majd összekapcsolnak mindenkit a megfelelő ügyintézővel.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS:
Dr. Berényi Károly alpolgármester szerint a vírus áldozatainak átlagéletkora sokat csökkent, nagyobb számban vannak most a 30 év alattiak a koronavírus-pozitív esetek között, ezért kiemelt a tanintézmények és a kollégiumok felelőssége a védekezésben. Az iskolaorvosok számára ajánlások vannak, de amennyiben egy tünet esetén már hazaküldik a gyermeket, akik a család- vagy gyermekorvosnál jelentkeznek, félő, hogy nagyon leterhelődik a rendszer.

IDŐSOTTHON:
Bálint Gabriella elmondta, hogy ahogyan a csütörtöki sajtótájékoztatón is elhangzott, mától szigorodnak a biztonsági óvintézkedések a Kovács-Küry Idősotthonban.
Az óvintézkedéshez szükséges felszerelésből tartalékaik vannak, folyamatosan figyelik a rendelkezéseket illetve az esetszámokat és amennyiben indokoltnak tűnik, úgy tovább szigorítják az intézkedéseket.
Bálint Gabriella intézményvezető azt is elmondta, hogy ezentúl nem katonai parancsnokok lesznek kirendelve az intézmény felügyeletére, hanem rendőrparancsnokok, a Kovács-Küryben Bakai Krisztián rendőr alezredes lesz a rendőrparancsnok.

PIAC:
Szilágyi Zsolt a Közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy a piacon egyelőre nem vezetnek be korlátozásokat.
Dr. Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy az idősávok bevezetését továbbra sem látjuk indokoltnak, a maszkhasználatra és a távolságtartás betartására azonban felhívjuk mindenki figyelmét.

HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS:
Korsós Sándor a hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy ők fel sem oldották a tavasszal bevezetett intézkedéseket, csupán a kijárást korlátozó idősávot bővítették, amit azonnal visszaállítanak, mihelyst a helyzet megkívánja.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS:
Ha valaki hatósági karanténba kerül és nem tudja megoldani a bevásárlást, kérjük hívja központi krízisszámunkat: 06 30 616 2535

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy tartsák be az óvintézkedéseket, figyeljenek a távolságtartásra, viseljenek maszkot és fertőtlenítsenek sokat!

Megszakítás