Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Uniós támogatással növeli termelési kapacitását a hódmezővásárhelyi Eurotex Kft.

Uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően jelentősen növeli termelési kapacitását a hódmezővásárhelyi Eurotex Kft., a textilipari vállalkozás a jövő év közepére befejeződő fejlesztés során egy részben saját szakemberei által adaptált technológiát honosít meg az országban, amellyel 25 százalékkal csökkenti a kötésidőt.

Rácz Árpád tulajdonos, ügyvezető csütörtökön az alföldi városban a 38,5 millió forintos beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a vállalkozás két korszerű síkkötőgépet is vásárol, amelyek lehetővé teszi a növekvő igények kiszolgálását. A termelés bővülése az első ütemben mintegy 30-40 új álláshely létrehozását teszi lehetővé, míg középtávon a vállalkozás megduplázná jelenlegi százfős dolgozói létszámát.

A létszámbővítésnek pillanatnyilag az az akadálya, hogy a térségben nem áll rendelkezésre megfelelő létszámban szakképzett munkaerő. Ezért az Eurotex Kft. más textilipari vállalkozásokkal és az önkormányzattal együttműködve a kötőipari varrónőképzés újraindítását, és egy olyan gyakorlati képzőhely kialakítását tervezi, ahol a diákok elsajátíthatják a legkorszerűbb ismereteket – tette hozzá az igazgató.

Rácz Árpád kifejtette, az iparág fejlesztéseit az teszi lehetővé, hogy az ázsiai gyártási költségek jelentősen emelkedtek, illetve az észak-afrikai politikai bizonytalanság nyomán az európai textilipar újra fellendülőben van. A megmaradt európai üzemek elsősorban prémium termékeket állítanak elő, versenyelőnyt jelent számukra, hogy alacsony darabszámban, a vevői igényekhez rendkívül gyorsan alkalmazkodva képesek minőségi árut termelni.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Eurotex Kft. több mint két évtizede foglalkozik kötött felsőruházati termékek gyártásával. A termékeit főként Olasz-, Német- és Oroszországban értékesítő vállalkozás nettó árbevétele 2011-ben mintegy 340 millió forint volt – mondta Rácz Árpád.

A cég árbevétele az idén várhatóan 5-10 százalékkal növekszik, a korábbi esztendőhöz képest például sikerül megnégyszerezni az oroszországi értékesítés nagyságát. Az igazgató jövő év közepétől a szakember- a rendelésállomány és a termelés jelentős felfutását várja.

(MTI)

Megszakítás