Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ünnepeltek az olvasókörök is

A hagyományok őrzésére felesküdött olvasókörök szinte mindegyike megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról Hódmezővásárhelyen. 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére nagyszabású műsoros ebédet szervezett a Belvárosi Olvasókör a Cseresnyés Kollégium épületébe. Az eseményre 170-en látogattak el, ahol az olvasókör népdalköre és tánccsoportja mellett az Aranypáva Népdalkör is ünnepi produkcióval készült. A résztvevőket Almási István polgármester köszöntötte, aki ’48 üzenetéről beszélt hallgatóságnak.

– A szabadságért ma ugyanúgy áldozatot kell hozni, mint 1848-ban, mert felelősségvállalás nélküli önzés mindent elpusztíthat körülöttünk. 1848 emléke azt sugallja nekünk: bátran szeretni az országot, amibe beleszülettünk, tisztelni, amit elődeink építettek, és tovább adni gyermekinknek, hogy ha már mi nem leszünk akkor is születhessenek bátor és szabad magyarok – mondta Almási István polgármester.

A Visszhang utcai Olvasókör is fontosnak tartotta a megemlékezést, ahol 100 ember töltötte meg a civil szervezet épületét. Itt a Klauzál utcai Általános Iskola tanulóinak műsorával és filmvetítéssel kedveskedtek a jelenlévő tagoknak.

– A 1848-as ifjakra büszkék lehetünk. Itt mi minden évben megemlékezünk róluk. Megünnepeljük március 15-ét csakúgy mint október 23-át – mondta Zsarkóné Sánta Zsóka, a Visszhang utcai Olvasókör elnöke.

A Sóshalmi Olvasókörben koszorúzással egybekötött megemlékezés volt, amelyen a város vezetői is képviseltették magukat. Hódmezővásárhely legnagyobb múltra visszatekintő olvasókörében is sokan ünnepeltek együtt. A Csúcsi Olvasókörben 22 éve minden március 15-ét megünnepelnek.

– Olvasókörünk népdalköre a Pacsirta Népdalkör lépett fel az alkalomhoz illő katonadalokkal és szavalatokkal. A Napraforgó Népdalkör is ellátogatott hozzánk, akik szintén katonadalokat adtak elő – mondta Simon Imréné, a Csúcsi Olvasókör vezetője.

A SUTU sem maradhatott ki a hagyományápolások és megemlékezések sorából. A Tarjáni Olvasókör az elmúlt 23 évben mindig megrendezte március 15-ei ünnepségét. Az idén 125 vendég gyűlt össze, akiknek Almási István polgármester az összefogás erejéről és Kossuth, valamint Széchenyi nemzeti elkötelezettségéről beszélt. A megemlékezés vacsorával és hajnalig tartó mulattsággal zárult, ahol Labozár Antal és zenekara gondoskodott a jó hangulatról.

Megszakítás